Mart ayında başta ABD olmak üzere Avrupa’daki bazı bankalarda da yaşanan sıkıntılar, domino etkisi yaratacağı ve beraberinde büyük bir finansal kriz yaşanacağına dair endişeleri artırdı. Ekonomi yönetimi aldığı kısa tedbirlerle krizin büyümesini engelledi.
ABD Hazine Bakanlığı, FED ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nda (FDIC) bankacılık krizinde adı geçen bankalardan birisi de First Republic Bank olmuştu.
Sorunlu banka, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, PNC Bank, State Street, Truist ve U.S. Bank olmak üzere 11 bankadan 30 milyar dolar değerinde mevduat desteği almıştı.
Pazartesi günü ise bilanço açıklaması geldi. Yayımlanan rapora göre bankanın faiz geliri, toplam geliri, net karı ve mevduatlarında kayda değer oranda bir azalma oldu.
Bankanın Mevduatları Yüzde 35,5 Azaldı
Bankanın gelirleri, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,4 azalarak 1,2 milyar dolara indi. 2022 son çeyrekte toplam gelir 1,43 milyar dolar olmuştu.
Net faiz geliri yüzde 19,4 azalarak 923 milyon dolara, net kar yüzde 32,9 azalarak 269 milyon dolara geriledi. Banka bir önceki çeyrekte 1,1 milyar dolar net kar elde etmişti.
Bankanın mevduatları, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 35,5 oranında azalarak 104,5 milyar dolara, hisse başına düzeltilmiş kar yüzde 38,5 düşüşle 1,23 dolara indi.
Mevduatlar geçen yılın sonuna göre ise yüzde 40,8 oranında azalış kaydetti.
First Republic’in CFO’su Neal Holland, Mart ayında benzeri görülmemiş bir mevduat çıkışı yaşadıklarını, hızlı hareket ederek ek likidite sağlamak için yüksek kaliteli kredi ve menkul kıymet portföylerinden yararlandıklarını söyledi.
First Republic Bank (FRC) hisseleri günü yüzde 12,20 artışla 16 dolardan tamamladı. Ardından gelen bilançonun etkisiyle piyasa sonrası işlemlerde yüzde 22 oranında düşüş gösterdi.