Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ittifakına katılmasından bu yana Rusya’nın tepkisi sürüyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, ülkesinin NATO üyeliği ile kimseyi hedef almadığına işaret etti.
Finlandiya’nın üyeliğiyle NATO, Rus sınırı kabaca iki katlamış oldu. Rusya ise bu durumun ülkesini riske soktuğunu ileri sürmüştü. NATO aracılığıyla Finlandiya’nın kendi güvenliğimizi üst düzeye çıkardığını savunan Niinistö, ülkesinin değerlerine sahip olunacağını belirtti.
Finlandiya’nın anlaşmazlıkların barışçıl şekilde çözülmesini amaçlayan istikrarlı ve öngörülebilir bir İskandinav ülkesi olmayı sürdüreceğini bildirdi.
Afrika Dünyada Hızla Artan Bir Role Sahip
Johannesburg’daki Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde değerlendirmelerde bulunan Niinistö, Afrika’nın dünyada hızla artan bir role sahip olduğunu da kaydetti.
Afrika’nın ekonomik anlamda en hızlı büyüyen kıtalardan biri olduğunu söyleyen Niinistö, ülkenin jeopolitik etkisinin inkar edilemez olduğunu belirtti.
Geçen sene Avrupa Birliği (AB) ile Afrika Birliği’nin yakın ortak ve komşular olarak ortak bir gelecek inşa etmek için ortaklıklarını yenilediğini anımsattı. Birleşmiş Milletler (BM) ile etkili çok taraflı iş birliğini güçlendirmek için de Afrika’nın liderliğine ihtiyacı olduğunu savundu.
Finlandiya Yüz Yıllar Boyunca Rus İmparatorluğu Kontrolündeydi
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Niinistö, savaşın olumsuz küresel sonuçları olduğuna ve Moskova’nın açık bir şekilde saldırgan olduğuna dikkat çekti.
Güney Afrika’nın Ukrayna’dan çok uzakta olduğunu ancak Finlandiya ile savaş bölgesinin yakın konumlandığının bilgisini vererek, “Ukrayna’daki savaşa biraz farklı bir mercekten bakıyor olabiliriz. Rusya ile birçok Afrika ülkesinin, Sovyet döneminde yakın bağları oldu.” ifadelerini kullandı.
Finlandiya’nın deneyiminin tamamen farklı olduğunu söyleyen Niinistö, yüz yıllar boyunca Rus İmparatorluğu kontrolünde yaşadıklarını ekledi. İmparatorluğun çöküşüyle ülkesinin bağımsızlığını ilan ettiğini ve demokratik bir refah devleti kurmaya başladıklarını vurguladı.
Finlandiya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında bağımsız genç bir ulus olarak Sovyet işgaline karşı kendilerini savunduklarını aktaran Niinistö, mücadeleler ile ülkesinin bağımsızlık kazandığını paylaştı.
Finlandiya Bağımsızlık Uğruna Büyük Bedeller Ödedi
Niinistö yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanırken yüksek bir bedel ödendiğini birçok hayatın paramparça olduğunu ve toprakların kaybedildiğini vurguladı.
Savaştan sonra Rusya ile onlarca yıl anlaşmayı başardıklarını ileten Niinistö, Rusya’nın Ukrayna işgali ile ülkedeki tarihi hatıraların tekrardan canlandığının altını çizdi.
“Savaş derin izler bırakıyor.” ifadelerini kullanarak, Finlandiya’nın senelerce güvenlik ve savunmaya yatırım yaptığını ekledi.
Finlandiya’nın NATO üyeliği ile kimseyi hedef almadığını, ülkenin NATO aracılığıyla kendi güvenliğini üst düzeye çıkarmaya çalıştığına işaret eden Niinistö şöyle konuştu;
“Finlandiya, anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözülmesini amaçlayan istikrarlı ve öngörülebilir bir İskandinav ülkesi olmaya devam edecek.”
KAYNAK: AA