Dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmaları arasında yer alan Deloitte’nin dün yayınladığı anket sonuçları, Çin ekonomisiyle ilgili endişeleri artırdı. Çünkü raporda üst düzey finans yöneticilerinin Çin ekonomisine olan güvenlerinin kayda değer şekilde azaldığı görüldü.
Yükselen ticaret risklerinin Çin’de faaliyet gösteren şirketlerdeki kıdemli finans görevlilerinin güvenini alt üst ettiği kaydedildi. Burada danışmanlık şirketinin, finans yöneticilerini yılda iki kez Çin CFO Anketi için ankete dahil ettiği belirtildi. Ankete katılan yöneticilerden, son 6 ay boyunca yaşadıkları duygu değişikliklerini açıklamaları istendiğinde de yüzde 82’sinin ekonomik tahminlerinin daha az iyimser olduğunu söyledikleri dile getirildi.
Yüzde 82’lik oran, katılımcıların yalnızca yüzde 30’unun beklentilerinin daha az umut verici olduğunu belirttiği bir önceki rapora kıyasla önemli bir değişikliği temsil etti.Deloitte China CFO Programı’nın ulusal Yönetim ortağı William Chou da sonuçları duyurduğu bir açıklamada; “duyarlılıkta keskin bir değişim oldu” diyerek Washington ile Pekin arasında süregelen ticaret ihtilafına ve Çin’in problemli hisse senedi piyasalarına işaret etti. Nihayetinde piyasaların durumu için dünyanın en büyük ekonomisi arasındaki devam eden ticaret savaşı sorumlu tutuluyordu.
İşte bu nedenlerden dolayı üst düzey yöneticilerin Çin ekonomisine olan güvenlerinin azalması, fazla şaşırtıcı değildi. Öte yandan Deloitte, Çin, Hong Kong ve Makao’da faaliyet gösteren çok uluslu, devlete ait ve özel mülkiyetteki şirketlerin karışımından oluşan yönetici anketinde, toplamda 108 yanıt aldı. Eylül ve Kasım ayları arasında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 69’unun CFO ya da finans direktörü pozisyonlarında yer aldığı, yüzde 8’inin de başkan yardımcısı olduğu bilgileri de verildi.
Hangi ülkenin ya da bölgenin ticaret modellerinin değiştirilmesinden faydalanacağı yönündeki soruya ise yöneticilerin yüzde 53’ü Güneydoğu Asya’nın ihracat hacmindeki en büyük artışı göreceğini dile getirerek cevap verdi.
Yüzde 9’u ise Çin olarak yanıtladı. Deloitte burada; “Güneydoğu Asya kendisini bir üretim merkezi olarak geliştiriyor ve değişiklikler beklenmeyen fırsatlar sunabilir” yorumunu yaptı. İlaveten bölgenin, ticareti koruma önlemlerinin bir parçası olarak üretim kapasitelerini değiştiren şirketlerden de yararlanabileceğini öngördü.
Ülkenin para birimi Çin yuanı ile ilgili olarak ise katılımcıların yüzde 74’ü, yuanın önümüzdeki yıl dolar karşısında daha da düşeceği yönünde görüş bildirdi. Son olarak Chou, yöneticilerin çatışmaya olumlu bir çözüm için istekli olduklarını vurgulayarak; “ABD ve Çin sonunda bir anlaşmaya varabiliyorsa, iş dünyası duyarlılığı hızla iyileşecektir” dedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.