
FED yetkilileri tarifelerin ardından fiyatların yükseldiğini ve enflasyon şokunun geçici mi yoksa daha kalıcı mı olacağı sorusunun artık açık olduğuna dikkat çekerken Beyaz Saray riski küçümsedi.
Pazartesi günü Moody’s ve faiz açıklamasında bulunan Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, bugüne kadar tarifelerin etkisinin çoğunun henüz sayılara yansımadığını vurgulayarak şirketlerin kendi stratejilerini oluşturmaya başladığını belirtti.
“Bu tarife öncesi stratejiler sona erdiyse, fiyatlarda bazı değişiklikler göreceğiz ve ardından tüketicilerin buna nasıl tepki vereceğini öğreneceğiz.” dedi.
FED’in ekonominin yönü hakkında netlik kazanmak ve faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmak için daha uzun süre beklemesi gerekeceğini düşünen Bostic, kurumun politika oranında bu yıl yalnızca 25 baz puan indirim ve Trump yönetiminin politikalarının etkisinin netleşmesini beklemek için aylarca bekleyeceğini öngörüyor.
St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem de Salı günü Minnesota Ekonomi Kulübü’ne yaptığı açıklamada merkez bankasının her şeyden önce enflasyon beklentilerindeki artışa karşı önlem alması gerektiğini söyledi.
Bunun da yaklaşan fiyat artışlarının tek seferlik artışlar gibi görünüp görünmediğini veya daha kalıcı bir şeye dönüşme riskini değerlendirmek olduğunu aktardı.
Gümrük vergisi planları geri çekilmiş olsa da yakın vadeli ekonomik görünüm üzerinde önemli bir etkiye sahip olma olasılığının yüksek kaldığını ekledi.
Salı günü Bloomberg Televizyonunda yaptığı bir röportajda, Beyaz Saray’ın Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin Başkanı Stephen Miran, yönetim tarafından bugüne kadar uygulanan ve önümüzdeki haftalarda potansiyel olarak eklenecek tarifelerin anlamlı bir enflasyona yol açacağı fikrine karşı çıktı.
Miran, beklenti altı gelen son enflasyon verilerine atıfla, “Bu yönetimin ilk gününden beri tarifeler getiriyoruz ancak enflasyon üzerinde gerçek anlamda anlamlı bir
etki olmadı” dedi.