
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, bugün Kongre’ye verdiği demeçte, Fed’in ekonominin bugünkü yolu üzerinde kaldığı sürece faiz oranlarının herhangi bir zamanda ayarlanmasının pek mümkün olmadığını söyledi.
Ortak Ekonomik Komite’ye yaptığı açıklamalarda Powell, birkaç hafta önce Fed’in bu yıl daha da akılcı bir para politikasına doğru hareket etmesinin, büyümeye devam eden bir ekonomiyi desteklemesine yardımcı olduğu fikrini vurguladı. Fed hamlelerinin gecikmeli bir etkiye sahip olma eğiliminde olduğunu da belirten Powell, bunun ne gibi bir etkisinin olduğunu değerlendirmenin zaman alacağını söyledi.
Powell, “Ekonomi ile ilgili gelen bilgiler, ılımlı ekonomik büyüme, güçlü bir işgücü piyasası ve simetrik yüzde 2 hedefimize yakın enflasyon görünümüyle geniş ölçüde tutarlı kaldığı sürece, para politikasının mevcut duruşunun uygun olmaya devam edeceğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.
Fed bu yıl gösterge oranını üç kez %1,5 ile %1,75 arasında mevcut hedefine düşürdü. Federal fon oranı özellikle bankaların çok kısa vadeli borç verme için birbirlerini talep ettiklerini belirlerken, aynı zamanda birden fazla tüketici borcuna da bağlıdır.
Geçen ayın sonunda Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından Powell, ekonomiyi iyi bir yerde olarak gördüğünü ve verilerin tutarlı olması durumunda daha fazla teşvik etmeye ihtiyaç duymadığını belirtmişti.
Çarşamba günü yaptığı açıklamada ise “İleriye baktığımda, meslektaşlarım ve ben sürekli olarak ekonomik faaliyetlerin genişlemesini, güçlü bir işgücü piyasasını ve simetrik yüzde 2 hedefimize yakın enflasyon oranlarını en muhtemel olarak görüyoruz. Bu olumlu temel, ekonomiye destek sağlamak için yaptığımız politika düzenlemelerini kısmen yansıtmaktadır,” ifadelerini kullandı.
Enflasyon Uyarıları
Powell, daha önce defalarca olduğu gibi yurt dışındaki zayıflık, ticaret gerginliği ve düşük enflasyon gibi zorlukların devam edeceği konusunda uyarılar yaptı.
Son zamanlarda bazı yetkililer, Fed’in yüzde 2 hedefinin altında kalan enflasyon üzerinde özel bir vurgu yaptı. Örneğin; Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkarı, enflasyonun hedefe tam olarak oturuncaya kadar Fed’in kamuoyuna açıklanmayacağını belirtti. Chicado’daki Charles Evans ise daha da ileri giderek, Fed yüzde 2 seviyesinden bir daha sıcaksa, bunun tamam olacağını söylemesini talep etti.
Powell ayrıca enflasyonun bir oran zammı düşünmeden önce büyük oranda artması gerektiğini söyledi. Başkan bugünkü açıklamasında da politika yapıcıların yapılması gerekenleri değerlendirmeye devam edeceğini ifade etti.
İşgücü piyasasının güçlü kaldığını, gelirlerin arttığını ve tüketici güveninin artmaya devam ettiğini söyleyen Powell, “Federal fon oranı için hedef aralığın uygun yolunu değerlendirirken, politika eylemlerimizin etkilerini ve görünümle ilgili diğer bilgileri izleyeceğiz. Elbette, bakış açımızın yeniden değerlendirilmesine neden olan gelişmeler ortaya çıkarsa buna göre cevap vereceğiz. Politika önceden belirlenmiş bir seyirde değil,” dedi.
Diğer konularda da Powell, bankaların rezervler için ultra güvenli varlıklar alışverişinde bulundukları repo pazarındaki Eylül ortasında yaşanan patlamaya değindi. Fed, sisteme milyarlarca dolar pompalanan geçici ve uzun vadeli piyasa operasyonları başlatarak nakit krizine cevap verdi.
Powell, işlemlerin Fed bilançosunda 270 milyar dolarlık bir genişlemeye yol açmasına rağmen para politikasında bir değişikliği yansıtmayan işlemleri, teknik önlemler olarak adlandırdı.
Ayrıca maliye politikasının sürdürülemez bir yolda olduğunu ve ekonomik gerilemeye cevap verme yeteneğinin sınırlı olabileceği sözlerini de tekrarladı.