
Çıktığı günden bu yana tartışmaların hedefi olan ve kısa süre önce 26 merkez bankası tarafından değerlendirmeye alınan Facebook’un kripto parası Libra, şimdi de yeni bir iddiayla gündeme geldi. Bazı büyük bankalardan Libra konusunda fikir alan Amerikan Merkez Bankası (FED) belirli aralıklarla görüş analizi yapıyordu.
Bu zamana kadar bankalardan FED’e gelen yanıt, Libra’nın sevilmediğine işaret etti. FED’in Eylül ayı Danışma Konseyi toplantısında söz konusu kripto para yeniden gündeme geldi. Burada FED’e danışmanlık hizmeti sunan bankalardan “Libra parasal tehdit oluşturuyor” yönünde eleştiri alındı.
Gerçekleştirilen toplantıların tutanaklarında Facebook onaylı dijital para olan Libra’nın bankacılara göre ‘gölge bankacılık’ sistemi yarattığı ifadesine yer verildi.Bununla birlikte tüketicilerin Libra kullanımına daha yoğun yönelmesiyle daha fazla mevduatın platforma geçebileceği ve bunun da likiditede azalmaya yol açabileceği düşünülüyor. Ayrıca bu geçişin krediler ve yatırım hizmetlerine genişleyebileceği de öngörülenler arasında bulunuyor.
Diğer taraftan FED Başkanı Jerome Powell’ın Facebook’un kripto parası Libra hakkında ciddi endişeler olduğunu Temmuz ayındaki konuşmasında ifade etmişti. Libranın mahremiyet, kara para aklama, tüketicileri koruma ve finansal istikrar gibi hassas konularda korkulara yol açtığını bizzat kendisi belirtmişti.
İlk piyasaya sürüldüğü dönemlerde tüm dikkatleri üzerine çeken Libra’nın merkez bankacılar ile politika yapıcıların endişelerinden sonra ününe gölge düştüğünü söylemek şu durumda mümkün olabilir.Powell’ın yanında FED Başkan Yardımcısı Randal Quarles de Libra’dan endişeliydi ve piyasaya sürüldüğünde güçlü denetim uygulamalarıyla karşılaşacağı konusunda uyarmıştı. Söz konusu sanal paradan endişe duyan yalnızca FED cephesindekiler olmazken, kongre üyelerinden de olumsuz görüşler geldi.
Avrupa ülkelerinde ise bazı yetkililer Libra’ya karşıt görüşte bulunduklarını sert bir dille reddettiler. Konuyla ilgili Eylül ayı başında konuşan Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, para basmanın devletin bir görevi ve bağımsızlığının temel göstergesi olduğunu belirtti. Bu sebeple özel şirketlerin para basmasına müsaade edilmeyeceğini açıkladı.