ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh, Bangkok’ta düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantıları kapsamında yaptığı açıklamada, bu ayki faiz kararına ilişkin herhangi bir sinyal vermedi. Warsh, para politikası kararlarının önceden açıklanması yerine ekonomik veriler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
kolayca yatırım yapın
Piyasaya yönelik önceden yönlendirme politikasına karşı olduğunu belirten Warsh, Fed’in yılın geri kalanındaki toplantılarında alınacak kararlar hakkında önceden hüküm vermeyeceğini söyledi.
Küresel ölçekte sıkılaşma vurgusu
Dünya genelindeki merkez bankalarının para politikalarında eş zamanlı sıkılaşmaya gittiğine dikkat çeken Warsh, ülkelerin kendi ekonomik koşulları ve görevleri doğrultusunda karar aldığını ifade etti.
Bu sürecin küresel ölçekte ortak bir mücadeleye dönüştüğünü belirten Warsh, “Kimse bedavaya yararlanamaz” mesajını verdi. Açıklamaların ardından Asya borsalarında ve ABD Hazine tahvili getirilerinde önemli bir değişim yaşanmadı.
Warsh, yapay zekânın hem ABD hem de dünya ekonomisi açısından yaşamı boyunca karşılaştığı en önemli dönüşümlerden biri olduğunu söyledi. Teknolojiyi etkili kullanan ekonomilerin daha üretken ve zengin hale gelebileceğini belirten Fed Başkanı, bu dönüşümün sancısız olmayacağına dikkat çekti.
Yapay zekânın istihdam üzerindeki kısa vadeli etkilerinin henüz netleşmediğini ifade eden Warsh, sürecin ciddi dalgalanmalar yaratabileceği uyarısında bulundu.