
ABD Merkez Bankası Fed, gösterge faizinde değişiklik yapmadığı bir toplantı gerçekleştirmişti. Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının sıkılaştırma veya gevşeme konusunda bir eğilimi olmadığını belirtmiş ve son dönemde enflasyonda kendini gösteren zayıflığa çok önem vermemişti. Bunların ardından altın fiyatları, düşüş durumunu ikinci güne taşıdı.
Ayrıca CNBC’de ABD ve Çin arasında Cuma günü ticaret anlaşmasını duyurabileceği yolunda çıkan haberler, yatırımcıların dikkatini çeken gelişmeler arasında.
Spot altın, Çarşamba günü %0.5 düşmüştü. Ardından %0.2 daha geriledi ve Singapur saati ile 12:51’de ons başına 1,274.16 dolara geriledi.Bu gelişmenin yanında Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yatay seyretti. Diğer taraftan SPI Asset Management İşlem Müdürü Stephen Innes’ten bir açıklama geldi.
“Eğer bu mevcut olmayan enflasyon seviyeleri Fed’i harekete geçirmeyecekse, bu durum Fed politikasının enflasyonla olduğu kadar büyüme ile ilgili de endişe duyduğunu işaret eder.” şeklinde konuşan Stephen Innes, ABD ekonomi motorunun düzgün işlemesiyle beraber, piyasaların 2019 yılı için faiz indirimi beklentilerini azaltmayı sürdürdüğünü ve bunun devam edeceğini görebileceğimizden söz etti. Ardından önemli bir ayrıntı olarak, bu durumun doları destekleyip, altın üzerinde aşağı yönde baskı oluşturacağını dile getirdi.
Altın dışında diğer değerli metallerden spot gümüş, erken saatlerde %0.5 düştü ve 20 Aralık 2018 tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Ardından önceki kapanış seviyesine geldi. Bununla birlikte platin ise %0.1 ve palladyum da %0.6 değer kaybı yaşadı.
ABD’den Cuma günü gelecek açıklama, Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi, ekonominin gücüne ve 2019’un kalan kısmı için para politikası görünümüne ilişkin ilave işaretler verebilir.Milyarder bir yatırımcı olan Ray Dalio, bilindiği gibi merkez bankacılığının ortadan kalkacağını ve bunun yerine modern para politikası kuramına benzer bir şeyin gelmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Merkez bankalarının yılın ilk çeyreğindeki altın alımları, ülkelerin varlıklarını dolardan çıkarak çeşitlendirme çabalarıyla, Rusya ve Çin’in öncülüğünde 6 yılın en yüksek seviyelerini gördü.
Dünyanın en büyük ikinci altın alıcısı olan Hindistan’da altın talebinin büyük olasılıkla bu çeyrekte, geleneksel düğün mevsimi olması nedeniyle artacağına, Akshaya Tritiya Festivali ve tarım ürün fiyatlarının artması ile beraber güçleneceğine ise Dünya Altın Konseyi Hindistan İdari Direktörü P.R. Somasundaram değindi.
Bunlarla birlikte ABD’de imalat sektörü göstergesi Nisan ayında 2016 yılı sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve bu gerileyiş, dış ticaret konusundaki belirsizlikten şirketlerin olumsuz etkilenmeleri ile beraber, imalat sektöründeki problemlerin bu çeyreği de etkilediğinin bir işareti olarak gösterilebilir.