
ABD’ye telafisi zor bir yara açan koronavirüs salgını, giderek daha korkutucu bir hal alıyor. Çin’de ortaya çıkan ve ülkeden ülkeye sıçrayan bu tehlikeye karşın birçok ülkede insanlar çaresiz kaldı. Ekonomik faaliyetler ise bitmiş olduğu için uzmanlar ve ekonomistler endişe içinde kalıyor.
Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD’de Mayıs ayı için olası bir toparlanma öngörmüş olsa da virüsün etkisini artırmasıyla her şey olduğundan daha kötü bir hale bürünebilir. Mart ayı sonuna doğru 2 trilyon dolarlık teşvik paketiyle tarihi rekorunu kıran Amerikan Merkez Bankası (FED), bunu takip eden 2,3 trilyon dolarlık ek teşvik paketiyle ekonomik tedbirler almıştı.
FED Yetkilileri Bankanın Koronavirüs Üzerindeki Gücünü Yorumluyor
Henüz salgının ilk patlak verdiği günlerde virüsün etkilerinin yakından izlendiğini bildiren FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida, o zamanlar için para politikasında değişiklik konusunda erken olabileceğini belirtmişti. Bugün Bloomberg Television’a açıklama yapan Clarida’dan gelen yeni açıklamalarda şu ifadeler yer aldı;
resim
Virüsün ABD ekonomisini adeta yerle bir ettiğinin hemen herkes farkında. Açıklamaları sırasında bunu onaylayan Clarida, etkilerin çok yıkıcı olduğunu belirtti. Fakat buna rağmen FED ülkeyi deflasyonist olumsuzluklardan koruyabilecek bir gücü elinde bulunduruyordu.
Ekonomi hakkında yorum yapan tek isim Clarida değildi. San Francisco FED’den Mary Daly, yaptığı paylaşımla herkesi üzerine düşeni yapmaya davet etti.
Thanks to everyone out there doing their part. I wrote this for all of us. https://t.co/y12NuOUhaj
— Mary C. Daly (@marydalyecon) April 12, 2020
FED, virüsle mücadele kapsamında bilançosunu artırma yolunda ciddi adımlar attı. Çünkü hızla yayılan salgının ğlke ekonomisi üzerindeki etkilerinin azaltılması gerekliydi. Öyle ki mücadele için yaptıkları, tarihinde ilke işaret ediyordu. Sağladıkları kredi destekleri bir yana, faizleri de sıfıra yaklaştırdı.
Şeffaf olmak gerekirse; FED destek için elindeki tüm imkanları kullanıyor olsa da henüz virüsün etkileri tam görülmemişken dahi karşılaşılan tablo korku verici. İnanılmaz verileri işaret eden işsizlik rakamları, durum böyle giderse daha da artacak gibi görünüyor. Ekonomik büyümeye gelince, onun da özellikle ikinci çeyrekte tehlike çanları çalması bekleniyor.