Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

FED Araştırmasına Göre Trump’ın Tarifeleri İmalat Sektörüne İstihdam Kaybettirdi!

Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre; Başkan Trump'ın 2018 tarifeleri ülkede iş kaybı oluşmasına neden oldu, imalat sektörüne yüksek fiyatlar getirdi ve daha birçok olumsuz duruma yol açtı.
FED Araştırmasına Göre Trump’ın Tarifeleri İmalat Sektörüne İstihdam Kaybettirdi!
Son Güncelleme: 
Yorum

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ekonomistleri Aaron Flaaen ve Justin Pierce tarafından yapılan “2018-2019 Küresel Tarifelerin ABD Üretim Sektörüne Etkisi” konulu araştırmanın sonuçları dikkat çeken iddiaların oluşmasına yol açtı. Bu araştırmanın raporuna göre FED, ABD’de meydana gelen çoğu olumsuz durumdan ülkenin başkanı Donald Trump’ı sorumlu tutuyordu.

Özellikle Trump’ın 2018 yılında ülkedeki imalatçıları korumak, aynı zamanda güçlendirmek amacıyla yürürlüğe koyduğu yüksek tarifeler ülkede iş kayıplarını artırdı. Bununla birlikte imalat sektöründe yüksek fiyatlar görülmeye başlandığı iddia edildi. Böylelikle FED, ABD’nin içinde bulunduğu bazı ekonomik problemlerden Trump’ı suçladı.

Trump, FED tarafından açıkça imalat sektöründe görülen istihdam düşüşü ve buna bağlı olarak üretici fiyatlarındaki artışın sorumlusu olarak gösterildi.

İmalat Sektörü İstihdam DüşüşüTrump tarifelerinin ABD’nin iç piyasasındaki alt sanayi dallarında rekabet ortamını azalttığı belirtildi. Buna karşın aynı tarifelerle girdi maliyetleri artıyordu ve böylelikle misilleme tarifelerinin etkilerini dengelemekten daha fazlasını yapıyor olabilirdi. Ekonomistlere göre başkanın uyguladığı tarifeler uzun vadede farklı sonuçlar doğurabilirdi. Fakat şu ana kadar ABD’nin imalat sektörüne olumsuzluktan başka bir durum getirdiğine rastlanmadığı açıklandı.

Söz konusu araştırmada Trump’ın ek gümrük tarifeleriyle artan üretim maliyetlerinin ABD’li üreticilerin hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarındaki rekabet gücüne zarar verdiği özellikle vurgulandı. Yapılan çalışmasa yalnızca tarifelerle birlikte gelen değişimlerin ele alındığı belirtildi. Gelecek dönemlerde ticaret politikasında görülen belirsizliklerin değerlendirmeye alınmaması dikkatlerden kaçmadı.

FED ekonomistlerinin ulaştığı sonuca göre, dünya genelinde birbirine bağlı olan çok sayıda tedarik zinciri var ve böyle bir ortamda kısasa kısas ticaret misillemesi yapmak seçeneklerin en mantıklısı olarak öne çıkıyor.

FED Ekonomistlerinin Ulaştığı SonuçlarManyetik ve optik medya, deri ürünleri, alüminyum levha, demir ve çelik, motorlu taşıtlar, ev aletleri, kereste fabrikaları, ses ve video ekipmanları, böcek ilacı ve bilgisayar ekipmanı ticaret misillemesinden en fazla zarar gören (üretici anlamında) 10 farklı imalat sektörü olarak belirlendi.

Alüminyum levha, çelik ürün, kazanlar, dövme, birincil alüminyum üretimi, ikincil alüminyum eritme, mimari metaller, nakliye ekipmanları, genel amaçlı makine ve ev aletleri olarak listelenen 10 farklı endüstri ise yüksek fiyatlardan en kötü şekilde etkilenenler olarak belirlendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu