
Bu yıla, daha düşük faiz oranları rehberlik ediyor. Fed yetkilileri ise ABD’deki büyümenin önümüzdeki aylarda beklendiği gibi yavaşlaması durumunda, kararsız bir seçim yılı sorunuyla karşı karşıya kalacaklar.
Daha fazla oran indiriminin önündeki engel, Başkan Jerome Powell tarafından Fed’in tekrar harekete geçmeden önce ülkenin ekonomik görünümünde maddi bir kayma olup olmadığı konusuyla çerçevelenmiş bir şekilde belirlendi.
Bir bölgesel federal bankacısı, kendi başına aylık iş büyümesinde düşüşün kalmayacağını söyledi. Ayrıca ülkenin en yakından izlenen ekonomik ölçümlerinden birinin yavaşlamasının mutlaka kötü bir işaret olmadığına dair muhtemel bir başkanlık kampanyasının ortasında Fed’i açıklama yapmaya zorlabileceğinin altını da çizdi.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, eğer ekonomi sadece trendle büyürse ayda sadece 100.000 iş artışı gerektireceğini söyledi.Barkin, “Ve bu sayıların bir süredir bulundukları yerin oldukça altında olmasının karmaşıklığı ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. Herkesin kafasını iyi durumda hissetmesi zor olacak,” dedi. On yıldan fazla bir genişleme sırasında iş büyümesi rutin olarak bu seviyenin üzerinde olmuştur ve 2018’de aylık ortalama 223.000’dir.
Fed yetkilileri ve birçok iktisatçı, aylık olarak iş büyümesinin yavaşlamasını bekledi. Rekor alçalmış bir işsizlik oranı ile yükselen bir his ve işletmelerden gelen raporlar, açık pozisyonları doldurmanın daha da zorlaştığını ve daha uzun sürdüğünü gösteriyor.
Ancak Başkan Donald Trump, yeniden seçim kampanyasını ekonominin performansı etrafında merkezliyor. Salı günü New York Ekonomi Kulübü’nde yapılan büyük bir konuşmada, iş büyümesini ön plana çıkardı. Aynı zamanda Fed’in de oranları daha hızlı kesmemeyi hedefleyen sözlerine dikkat çekti.
New York Ekonomi Kulübü’nde Trump, “Unutmayın ki, faiz oranlarını açıkça düşüren ülkelerle aktif olarak rekabet ediyoruz. Böylece birçoğu şu anda negatif faiz olarak bilinen borçlarını ödedikleri zaman para alıyorlar. Kim böyle bir şeyi duymuş? Bana biraz ver. Bana o paranın bir kısmını ver. O paranın bir kısmını istiyorum. Federal Rezervimiz bunu yapmamıza izin vermiyor,” ifadelerini kullandı.