Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) son yayımladığı raporda, dünya gıda pazarının Covid-19 pandemisi nedeniyle hem bu yıl hem de 2021’de belirsizlik içinde olduğunu bildirdi.
Salgının etkilerinin tüm sektörlerde derin bir şekilde hissedildiği belirtilirken, gıda güvenliği tehdidinin gözle görülür derecede olduğu aktarıldı.
FAO Haziran ayına ilişkin gıda fiyat endeksi sonuçlarını yayımladı.
Yapılan açıklamada küresel çapta bitkisel yağ, şeker, süt ve gıda ürünleri fiyatlarının artmasının etkisiyle Haziran ayında endeksin sene başından bu yana ilk kez yükseldiği belirtildi. Bir önceki aya kıyasla %2,4 artan endeks 93,2 puanı kaydetti. Koronavirüs salgını etkisiyle piyasalarda oluşan belirsizlik gıda fiyatlarının sert bir şekilde baskı altında olmasına sebep olmuştu.
Özellikle tahıl ve et fiyatlarında belirgin bir düşüş olmuştu. Dört aydır düşüş gösteren bitkisel yağ endeksi geçen ay %11,3 oranında artış göstererek 86,6 puana ulaştı.
Söz konusu dönemde hurma yağı fiyatlarında artış oldu. Bunun sebebinin uzun süren göçmen sorunu nedeniyle işgücü, ithalat ve üretim gibi alanlarda aksaklık yaşanması olduğu açıklandı.
Aylık bazda %4 artan süt ürünleri endeksi 98,2 puana yükselirken, bu alanda da dört aylık düşüş son bulmuş oldu. Et tarafına baktığımızda Mayıs ayına göre %0,6 azalan endeks 95,2’ye geriledi. %10,6 ile en büyük artışı gerçekleştiren şeker fiyat endeksi ise 75 değerini aldı. Bir önceki ay 67,8 olarak gerçekleşmişti.
FAO tahıl endeksi aylık bazda %0,6, yıllık %1,9 oranında azaldı.
Haziran ayındaki tabloya baktığımızda FAO tahıl fiyat endeksinin Mayıs’a kıyasla %0,6 azaldığı ve 96,9 puana gerilediğini görmekteyiz. Endeksi aşağı çeken en önemli kalem buğday fiyatlarındaki düşüş olurken, bu duruma sebep olan faktör ise üretim artışı oldu. Kuzey yarımküredeki büyük ülkelerde buğday üretiminin artması fiyatlar üzerinde baskı yarattı.
Tahıl grubu içinde yer alan pirincin fiyatları ihracatçı ülkelerde ticaretin yavaşlaması ve döviz kurlarındaki hareketliliğin etkisiyle ılımlı artış gösterdi. Üretimde artış olması ve ithalatın düzgün gitmesi arpa fiyatlarının azalmasına sebep olurken, ABD’de artan talep mısır fiyatlarını destekledi.
2020 yılında dünya tahıl stokların rekor düzeylere çıktığı aktarılırken, üretimin 9,3 milyon ton daha artacağı belirtildi. 2021 yılı için öngörülen dünya tahıl stok miktarı 929 milyon ton olarak açıklandı. Küresel buğday üretimi Haziran’da 3,2 milyon ton daha arttı ve 761,5 milyon tona ulaştı. 2020 yılı için tahmin edilen pirinç üretimi 509,2 milyon ton oldu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.