
Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Salı günü Denver’daki National Association for Business Economics’in konferansına katıldı. Burada önemli açıklamalar yapan Powell, ABD ekonomisi için alınacak ek tedbirler ve ilerisi için uygulanabilecek politikalar hakkında bilgi verdi.
Özellikle son zamanlarda FED’in para piyasasında gözlemlenen karışıklığa işaret eden Powell, bunun tekrarlamaması için birtakım çabalar gösterileceğini duyurdu. Daha açık bir ifadeyle, söz konusu bu karışıklığın bir kez daha yaşanmaması adına, FED’in Hazine bonoları satın almaya yeniden yöneleceğini açıkladı.
Fakat piyasalar ile birçok FED yetkilisinin asıl merak ettiği mesele, 2019 yılı içinde bir kez daha faiz indirimi olup olmayacağı idi. Eylül’deki konuşmasında net bir sinyal vermeyen Powell, bu kez bir başka faiz indirimi için yeşil ışık yaktı.Kendisinin ve çalışma arkadaşlarının kısa zaman içinde rezerv arzına yönelik ek tedbirler alacağını duyuran Powell, bankanın Hazine bonoları içinden yapacağı alımlar hakkında önemli bir uyarıda bulundu.
Bu noktada söz konusu yeni alımların 10 yıl önce bankanın ekonomiyi desteklemek için uyguladığı parasal genişleme politikaları ile karıştırılmaması ve bunlara geri dönüş şeklinde bir algı olmaması gerektiğini vurguladı.
O dönemlerde yaşanan finansal krizin ardından önlem olarak alınan büyük çaplı varlık alım programları ile yakın zamanda uygulanacak olan bilançoyu büyütme faaliyetlerinin farkına dikkat çeken Powell, yeni alınacak önlemlerin rezerv yönetimi açısından önem taşıdığını belirtti.
FED’in para politikası duruşunun somut bir şekilde değişmesini asla istemeyen Powell, son dönemlerde yaşanan sorunlara ve ardından yapılacak olan Hazine bonosu alımlarına rağmen bunu duruşun aynı kalması gerektiğini söylüyor.Açıklamalarını sürdüren Powell, bankanın şu an attığı adımların temelde ticaret savaşı ve Brexit meselesi gibi küresel risklerin tehlikeye attığı ekonomik görünüme destek verdiğini belirtti. Daha büyük jeopolitik risklerin ortaya çıkması durumunda bunların dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiği konusunda uyardı.
Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Powell, FED’in şu anki durumunu 1990 yıllarındaki olayla kıyasladı. O dönemlerde banka, ekonomik büyümeyi desteklemek için üç kez faiz indirmişti. Powell’ın bu açıklamalarını değerlendiren Barclays Plc baş ABD ekonomisti Michael Gapen, kesin olmamakla birlikte Ekim ayındaki toplantıdan faiz indirimi beklentilerinin arttığını söyledi.
Powell’ın konuşma yaptığı konferansta bulunan Wells Fargo & Co. kıdemli ekonomisti Sarah House ise FED Başkanının açıklamalarından hareketle, bu ayki FOMC toplantısında faiz indirimi olup olmayacağını “gerçek bir olasılık” olarak nitelendirdi.
Powell, bankanın bilançosunu genişletme çalışmalarının parasal genişleme ile bir ilgisi olmadığını özellikle vurguladı. Diğer taraftan 2019 yılı içinde Temmuz ve Eylül’de 25’er baz puanlık faiz indirimine giden bankaya ilişkin yeni tahminler 29-30 Ekim’de gerçekleştirilecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından yaklaştıkça artıyor. Yatırımcıların öngörüleri ise FED’in Ekim’de faizlerini mevcut aralığı olan 1.75-2 seviyesinden tekrar düşüreceği yönünde.