Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili çalışanların olduğu gibi işverenlerin talepleri de bulunuyor. İş dünyası 1,5 milyon kişinin faydalanacağı düzenlemeyle ilgili taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirdi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) taleplerinin ardından diğer işveren örgütleri de EYT düzenlemesini kapsayan açıklamalar paylaştı.
İşverenler, 2023 yılında asgari ücret artışına bağlı olarak, emeklilere yapılacak yüklü kıdem tazminatı ödemelerinin işletmeler için finansman ihtiyacını artıracağını belirtti. EYT yasalaşma sürecinden geçtikten sonra işgücü kaybı yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olacak. 45-55 yaş aralığında bulunan tecrübeli, nitelikli personeller iş dünyasından ayrılacak.
Emekli olan vatandaşlar eğer çalışmaya devam etmek isterse sosyal güvenlik destekleme prim oranları yüksek olduğu için işletmelerin personel maliyetini artıracak. EYT’li olmayan aktif sigortalılar için prim maliyetlerinin brüt maaşa oranı yüzde 17,5 iken emekli olup çalışmaya devam edenlerde yüzde 24,5 seviyesine kadar çıkıyor. Bu durum da işverenler için ekstra maliyet anlamına geliyor.
İşverenler Ne Öneriyor?
İşverenler EYT uygulamasının en az 1 yıl işsiz olanlardan başlaması gerektiğini söylüyor. Kademeli yaş düşürme ve benzeri sistemlerde, sigortalılık süreleri baz alınarak EYT emeklilik tarihlerinin yıllara göre yayılması gerektiği aktarılıyor.
EYT sebebiyle emekli olanlara ödenecek kıdem tazminatlarının sorunsuz bir şekilde ödenebilmesi için işletmelere düşük faizli ve uzun vadeli finansman imkanının sağlanması gerektiği aktarıldı.
Mevcut çalışanlara emeklilik hakkı verilmesi durumunda en az 8 haftalık ihbar süresi bildirimi getirilmesi gerektiği ifade edildi.
EYT kapsamında emekli olanların işten ayrılması sürecinde istihdam teşviklerinde meydana gelecek kayıpların çözülmesi için düzenleme getirilmesi gerektiği kaydedildi.
Emekliliğe hak kazanan personelin çalışmaya devam etmek istemesi halinde emekli aylığı bağlanması için işyerinden ayrılma zorunluluğunun kaldırılması talep edildi.
İşverenler, emekliye ayrılanların, işletme ihtiyaçlarından dolayı istihdam edilebilmesi için sosyal güvenlik destekleme prim oranları azaltılmasını istiyor.
Söz konusu düzenlemenin Aralık ayı başında TBMM’ye sunulacağı tahmin ediliyor. EYT kapsamında bu düzenlemeden yararlanmak isteyen binlerce vatandaşın yanında işin maliyet kısmına ve işgücü tarafına odaklanan iş dünyası da bulunuyor. EYT için iki taraf da Aralık ayına odaklanmış durumda.