Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

EYT için Tüm Sorular Yanıtlandı, İşte Merak Edilenler

İnsanların uzun süredir takip ettiği EYT konusu ile ilgili birçok soru işareti bulunuyor. Öğretim Üyesi Cem Kılıç merak edilen soruları yanıtladı. İşte detaylar;
EYT için Tüm Sorular Yanıtlandı, İşte Merak Edilenler
HABER GİRİŞ

Türkiye’de özellikle son dönemlerde gündemden düşmeyen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu, milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yıl sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağı tahmin ediliyor. Yasal düzenleme, yüzbinlerce emeklinin hayallerine kavuşmasına olanak sağlayacak.

Konuyla ilgili birçok tartışma bulunuyor. Emeklilik hakkı kazanan personellerin çalışmaya devam edip edemeyeceği gibi konular merak ediliyor. Prof. Dr. TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Cem Kılıç NTV’de soruları yanıtladı.

EYT Kapsamında Emekli Olanlar Çalışmaya Devam Edebilecek mi?

Cem Kılıç, işverenin istemesi durumunda çalışmaya devam edilebileceğini, emeklilik için istifa durumunda işçi ile işveren arasındaki özel hukuk ilişkisinin biteceğini söyledi. Yani söz konusu sözleşmenin ortadan kalkacağını, ancak işverenin istemesi durumunda çalışma faaliyetinin devam edebileceğini aktardı.

Bu konunun işverene bağlı olduğunu, yönetim hakkını kullanabileceğini paylaştı.

Fazla Mesai Nasıl Hesaplanacak?

Fazla mesai konusunda yürürlükte olan mevzuattan herhangi bir farklılık olmayacağını, EYT’li olup olmamanın bir şeyi değiştirmeyeceğini bildirdi. Fazla mesai düzenlemesinin EYT ile bir ilgisi olmadığını, fazla mesai yapanın da yapmayanın da bu değişiklikten eşit şekilde yararlanabileceğini ifade etti.

GCM Yatırım Banner

İstifa Etmek Gerekiyor mu?

Kılıç, EYT düzenlemesi sonrasında gerekli sigortalılık ve prim koşullarını yerine getiren kişilerin emekli olmak istiyorlarsa muhakkak “emeklilik sebebiyle istifa” etmek zorunda olduğunu vurguladı.

İşyerinin de işten çıkışı “emeklilik sebebiyle istifa” kodu üzerinden SGK’ya bildirmesi gerektiğini belirtti.

Öğretim üyesi, “Hem çalışayım hem de emekli aylığımı aynı anda bağlatayım gibi bir sistem bulunmuyor. Mevzuatta yeri yok.” ifadelerini kullandı.

İkinci Kez Emekli Olunabilir mi?

İkinci kez emekli olma konusunu değerlendiren Kılıç, işten ayrılış nedenlerine bağlı olarak hak kazanılabileceğini, ancak tekrar emeklilik nedeniyle yapılamayacağını belirtti. Yani EYT sebebiyle işten ayrılıp emekli aylığını bağlatan bir çalışanın, tekrar çalışmaya başladığında ikinci kez çalışmaya başladığı andan itibaren en az bir yılını o iş yerinde geçirmesi gerektiğini aktardı.

Bu şarta bağlı olarak işinden haklı nedenle fesih ile ayrılmış ya da işveren hizmet sözleşmesini geçerli nedenle sonlandırması durumunda kıdem tazminatını en son çalıştığı süre üzerinden alacağını söyledi.

Ancak çalışanın emekliliği sebep gösterilerek tekrar o işyerinden kendisinin ayrılması halinde ikinci kez kıdem tazminatının ödenmeyeceğini paylaştı. Emeklilik durumunda sadece tek bir kez kıdem tazminatının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

EYT Sonrası İşe Geri Dönülebilir mi?

Bu konunun işverenle yapılan anlaşmaya bağlı olduğunu ifade eden Kılıç, EYT sonrasında işyerinden ayrılıp emekli aylığı bağlatan kişiyle iş yeri arasında özel hukuk ilişkisinin sonlandığını belirtti. Bu nedenle iş verenin yeni bir ücret önerebileceğini, hatta bu ücretin daha önceki ücretten daha az olabileceğini paylaştı.
Bu durumda iş verene herhangi bir yaptırım uygulanmayacağını söyledi.

EYT’li Olarak Çalışanların Maaşları Yükselir mi?

Ücretlerinin brüt veya net olarak belirlenmesine göre farklılaşabileceğini söyleyen Kılıç, eğer mevcut ücreti kıdem tazminatı tavanına yakın olacak şekilde artmışsa emekli aylığının olumlu olarak etkileneceğini ifade etti.

EYT’li olup emekli olmadan çalışmaya devam edenlerin tazminatı hakkında bilgi veren Cem Kılıç, eğer son ayrılış tarihinde kıdem tazminatına hak kazandıracak bir neden varsa tüm süre ve son ücret üzerinden, yoksa EYT’li olunduğu tarihteki ücret ve süre üzerinden faiz yürütülerek tazminatın ödeneceğini kaydetti.

Eksik Prim Nasıl Hesaplanıyor?

Primini doldurup sigortalılık süresini doldurmayanların beklemesi gerektiğini söyledi. Düzenlemenin Eylül 1999 öncesini kapsaması nedeniyle Eylül 2024’e kadar tüm EYT’lilerin sigortalılık süresini dolduracağını belirtti.

Düzenlemeye bağlı olarak şartların değişeceğini, düzenlemenin 8 Eylül 1999 öncesinde var olan kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü doldurma koşulunun yerine getirilmesi halinde, EYT mağdurlarının tamamının bu düzenlemeden yararlanabileceğini ifade etti.

Sigortalılık süresi ve 5000 prim günü tamamlanmamışsa, bu koşulların yerine getirildiği gün emekli aylığı için talepte bulunulabileceğini bildirdi.

SSK Bağ-Kur Farkı Var mı?

SSK,Bağ-Kur, Emekli Sandığı açısından bir ayrımın söz konusu olmadığını söyledi. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini dolduranların bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebileceğini söyledi.

EYT’de Borçlanma Hakkı Var mı?

Pandemi döneminde kısa çalışmaya ayrılan, ücretsiz izne çıkarılan çalışanların bir kısmının prim gününün eksik olduğunu paylaşan Kılıç, bu kişilerin düzenlemeden gecikmeli yararlanmak durumunda kalabileceğini dile getirdi. Bu süreçte borçlanma hakkı verilmesinin söz konusu olabileceğini, EYT çerçevesinde emekli olacakların son işyerlerinden oradaki çalışma süresi için kıdem tazminatı alabileceğini kaydetti.

Kılıç, EYT düzenlemesinin 8 Eylül 1999 öncesini kapsayacağını belirtti. Gününü doldurmuş kişilerin prim eksiği olması durumunda borçlanma yoluyla bu süreci tamamlayabileceğini söyledi.

EYT’de kamu kurum ve kuruluşlarında emeklilik için yaş koşulunun bulunduğunu, kamuda emeklilik için 65, 15 hizmet yılını dolduranların ise 61 yaş şartıyla emekli olabileceğini belirtti.

İşverenin bir çalışanı zorla emekli etmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Kılıç, işvereni EYT düzenlemesine göre işçiyi işten çıkartamayacağını belirtti. Kişinin EYT’li olduğu için işten çıkarılamayacağını, böyle bir durumda çalışanın iş mahkemesine dava açabileceğini aktardı.

Düzenleme kapsamında emekli aylığı miktarının kişiye özel olacağını, bakmakla yükümlü olunan kişilerin olması durumunda aylıklarının asgari ücretin yüzde 40’ından az olamayacağını vurguladı. EYT’lilerin başvuruda bulunması halinde “tam aylık” hesaplanacağını söyledi.

EYT için başvuru süresini ele alan Öğretim üyesi, tarihin yapılan teknik çalışmaların ardından netleşeceğini ifade etti.

Tazminat konusunda mevcut sisteme göre tazminat olacağını, emekli olan çalışanların son işyerindeki çalışma süresi doğrultusunda kıdem tazminatı alacaklarını dile getirdi. Her bir çalışma yılı için 30 günlük (brüt) ücreti tutarında kıdem tazminatının verileceğini aktardı. Tavan fiyatın yani 15,371 TL’yi aşan ücrete sahip çalışanlara ise her bir çalışma yılı için tavan tutarı kadar tazminat ödemesi yapılacağını vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.