Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam saatlerinde açıkladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi milyonlarca vatandaşı kapsayarak, ülkede büyük bir coşku yarattı. EYT düzenlemesi ile yaş sınırı olmadan prim gün sayısı ve çalışma yılını dolduran vatandaşlar emeklilikte hak kazandı.
Erdoğan’ın açıkladığı EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle ilk başta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayan vatandaşlarla birlikte sayı artışını her yıl sürdürecek.
EYT’de Kritik Tarih: 8 Eylül 1999
EYT sorunu ilk olarak 1999 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar Kanunu’ndaki değişiklikle ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar yaş şartı olmadan emekli olabiliyordu.
Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılında ise yeni bir düzenlemeyle ilk kez sigortalı olarak işe başlayanlar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi.
Kadınlarda Doğum, Erkeklerde Askerlik Borçlanması
Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni düzenlemenin kapsamı ve şartları milyonlarca çalışanı birçok soruya yöneltti. Söz konusu düzenleme, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanları kapsıyor.
Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesinde olan çalışan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi aranacak. Erkeklerde ise 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.
Bahsi geçen prim günü dolmayan kadınların doğum borçlanması, erkeklerinse askerlik borçlanması ile eksik gün sayısının tamamlanıp emekli olunabileceği kaydedildi.
Emekli Olup Çalışanlar için Sigorta Teşviki
Sigortalılık süresini dolduramayan kadınlar 20 yılını, erkekler ise 25 yılını bitirince emekliliğe hak kazanacak.
Yeni düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından Ocak ayında görüşmelerinin tamamlanıp yeni yılın ilk haftası yürürlüğe girmesi bekleniyor. Meclis’teki görüşmelerde yapılacak düzenlemenin detaylandırılacağı da öngörülüyor.
Emeklilik hakkı kazanan vatandaşların emekli olup çalışma hayatlarına devam etmesi durumunda sigorta teşviki getirilecek. Teşvik ile emekli olan çalışanlara şirketlerin ödeyeceği primlerdeki düşüşle birlikte çalışan ve emekli çalışan arasında prim farkı olmayacak. Böylelikle işverene ekstra bir yük oluşmayacak.
Kendini Uzman Olarak Tanımlayan Kişilerin Açıklamalarına İtibar Edilmemeli
Tüm bu ayrıntıların ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından konuya ilişkin açıklama geldi. SGK açıklamasında EYT ile ilgili kanunun yürürlüğe girdikten sonra en kısa sürede tamamlanacağına işaret etti.
Yapılan açıklamada EYT konusuyla ilgili yeni düzenleme sonrasında Erdoğan’ın, yaş şartı aranmadan çözüme kavuşturulacağı söylemleri anımsatıldı.
Düzenlemede henüz yasalaşma sürecinin tamamlanmasına işaret eden kurum, çok sayıda vatandaşın e-Devlet veya doğrudan başvuru yoluyla aylık talebinde bulunduğunu belirtti.
Aylık Bağlama İşlemleri En kısa Sürede Sonuçlanacak
Ancak kanun yürürlüğe girmeden yapılan taleplere istinaden kurumun aylık bağlama işlemini yapmasının yasal olarak mümkün olmadığı vurgulandı. EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden hemen sonra aylık bağlama işlemlerinin kısa süre içinde sonuçlanacağı kaydedildi.
Kurum yaptığı açıklamada yazılı ve görsel medyalarda kendilerini uzman olarak tanımlayan kişilerin yorumlarına itibar edilmemesi gerektiğini de duyurdu.
Konu hakkında sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre hareket edilmesi gerektiğini paylaştı. Böylelikle sürecin sağlıklı bir şekilde yürütüleceği savunuldu.
KAYNAK: AA