Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Evlenecek Çiftler Çaresiz: Ev Kurma Maliyetleri Uçtu

Türk lirasında değer kaybıyla birlikte artan enflasyon evlenecek çiftler için süreci daha da zorlaştırıyor. Üreticiler taksit sınırlamasına dikkat çekiyor. İşte detaylar;
Evlenecek Çiftler Çaresiz: Ev Kurma Maliyetleri Uçtu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye’de artan enflasyon ve yaşam maliyetlerinin etkisiyle evlenecek çiftler için yuva kurma süreci  katlanamaz hale geldi. Havaların ısınmasıyla birlikte düğün alışverişine çıkan insanlar yeni fiyatlar karşısında şaşkınlığa uğradı.

2022’de ortalama kalitede eşyalarla bir ev kurmanın maliyeti 300 bin TL civarındayken bu rakam 2024’te 450 – 500 bin TL’yi buldu. Ev eşyalarına düğün masrafları da eklendiğinde evlenmenin maliyeti 600 bin TL’ye yaklaşıyor.

Ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için attığı sıkılaştırma adımları doğrultusunda uygulanan taksit sınırlamaları, evlilik sürecini daha da zorlaştırıyor. Üreticiler düğün alışverişinde talebin düştüğünü ve vatandaşların ucuz ürünleri tercih ettiğini belirtiyor. Türkiye’de yılda ortalama 700 bin çift evleniyor.

“En Büyük Sorun Enflasyon”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu, alışverişlerde hareketliliğin başladığını, ancak beklenen seviyenin altında olduğunu belirtti.

Beyaz eşya fiyatlarının yüzde 60 – 65 oranında arttığını, mobilyada artışın bir miktar daha fazla olduğunu aktardı. Taksit sınırlamasının tüketiciyi zorladığını ifade eden Hekimoğlu, bu konuda bir gevşemenin gerektiğini vurguladı.

GCM Yatırım Banner

Evlenecek vatandaşlar için en azından 12 taksit yapılabileceğini, buzdolabı, fırın gibi ürünlerde yüzde 20 olan KDV’nin yüzde 10’a çekilebileceğini söyledi.

Doğan Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş, döviz kurundaki artışların maliyetlere etkisi olacağı için fiyatlarda bir artış yaşanacağını paylaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.