Geniş bir kullanıcı ağına sahip olan Solana ekosistemi geçen yıl yaşanan kripto kışı ve FTX borsası çöküşü gibi pek çok olaydan olumsuz etkilenerek ciddi kan kaybına uğradı. Ekosistemdeki demirbaş projelerin ağdan ayrılması ya da faaliyetlerini sonlandırması darbeleri ağırlaştırdı. Bu konudaki son gelişme ise Everlend’den geldi.
kolayca yatırım yapın
Platformun getiri ve borç verme toplayıcısı Everlend geçtiğimiz günlerde faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu. Peki, Solana’nın yeni kaybının potansiyel etkisi neler olabilir? Proje, likidite ihtiyaçlarını karşılayamadığında ne olur?
Everlend Faaliyetlerini Durdurdu
Her blockchain ağı, sağlıklı bir büyüme planında ilerlemeyi amaçlar ve aynı şey, bu ağlarda çalışan dApp’ler (merkeziyetsiz uygulamalar) ve projeler için de geçerlidir. Ancak, özellikle elverişsiz piyasa koşullarının oluştuğu dönemlerde başarı her zaman garanti edilememektedir. Solana’nın Everlend getiri ve borç verme toplayıcısı, bu tür bir kadere maruz kalan en son protokol oldu.
Everlend geçtiğimiz günlerde faaliyetlerini noktaladığını duyurdu. Bu gelişme hiç kuşku yok ki Solana için bir kayıp sayılabilir. Çünkü protokol, blockchain ağında çalışan ilk projeler arasında yer almakta.
Everlend’in, talihsiz kaderine rağmen Solana’yı en verimli ağlardan biri olarak nitelendirmesi ve övgülerde bulunması dikkat çekti. Yapılan açıklamada “Solana DeFi’ın geleceğine inanıyoruz. Mümkün olan her şekilde ve her yerde yenilik yapmaya, sistemin gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Buna ek olarak, Everlend kod tabanı açık kaynaklı olacaktır, böylece herkes oluşturduğumuz şeyi kullanabilir ve çalışmaya devam edebilir” ifadelerine yer verildi.
Hiç kuşku yok ki likidite, kripto piyasasındaki her borç verme ve borç alma protokolünün can damarıdır. Başarısız olan birçok protokol olduğu gibi başarılı olan çok az protokol var. Belki de erken ölümünün otopsisi, DeFi segmenti hakkında bazı ilginç içgörüler sunabilir.
Platformun, yeterli operasyonel likidite sağlayamaması dışında başarısız olmasının başka nedenleri de var. Ayı piyasası, 2021’in sonlarına ve 2022’nin tamamına doğru durumu kızdırmış olabilir. Ortaya çıkan zorlu yatırım ortamı dolayısıyla yatırım muslukları kurudu.
Ayrıca, DeFi kredileri son birkaç yılda daha doygun hale geldi, bu nedenle Everlend sert bir rekabetle karşı karşıya kaldı.
Çoğu durumda, bir dApp veya kripto projesinin başarısızlığı, fonlarını zaten protokolde kilitlemiş olan yatırımcılar için kayıplara neden olur. Ancak Everlend, yatırımcıların fonlarını çekmelerine izin verirken sessizce çıkış yaparak istisna olmayı hedefliyor.
Solana için Öldürücü Bir Darbe mi?
Everlend’in faaliyetlerini sonlandırıp ekosistemden ayrılmış olması, Solana için kesinlikle potansiyel bir değer kaybı olarak görülebilir. Ancak, bunun yanı sıra başarılı olamaması onu ağ için çok da büyük olmayan bir rahatsızlık haline getiriyor.
Solana ağının operasyonu normal seyrinde devam ediyor. Ayrıca şimdiden ortaya çıkan bazı ölçümler olumlu beklentileri destekler nitelikte. Örnek vermek gerekirse; ağ, sağlıklı geliştirme faaliyetini sürdürüyor.
Ayrıca, Solana’nın geliştirme faaliyeti 2023’ün başından beri güçlü bir şekilde büyüyor. Şimdiye kadar, duyurudan bu yana SOL’un fiyat hareketi üzerinde somut bir olumsuz etki gözlemlenmiş değil. Fiyat, Ocak ayının sonuna doğru yatay bir seyir izledikten sonra birçok olumsuzluktan kaçınmayı başardı. SOL’un fiyat hareketi, genel kripto para piyasasının performansıyla uyumlu bir şekilde ilerliyor.
Son olarak, likiditeye değindiği için kilitli toplam değerine (TVL) dair veriler merak ediliyor. Solana’nın TVL’si 2022 yılı içinde ağır bir şekilde düştü, ancak ağ Ocak ayında bir artış yaşadı.
Solana, 12 ayın en düşük seviyesinden yaklaşık 63 milyon dolar kazandıktan sonra, haber yazımı esnasında 269.45 milyon dolarlık bir TVL’ye sahipti. Solana’nın kilitli toplam değerinin büyümeye başlaması, yatırımcı fonlarının ağa geri aktığını doğruluyor.
Piyasa değeriyle en büyük 11. altcoin konumundaki SOL, yazım esnasında 24.85 dolar civarında işlem görüyor.