Geçen hafta dolar karşısında sert düşüş gösteren Euro’da toparlanma isteği sürüyor. EUR/USD paritesi 14 Temmuz’da 20 yıldır ilk kez 1 doların altına geriledi.
0,99 seviyesinden sonra toparlanmaya geçen parite, Çarşamba günü 1,0272’ye kadar yükseldi. En son 7 Temmuz’da bu seviyeye çıkıp, ardından keskin hareketlilik gösterdi.
Parite, son bir haftada yüzde 2 civarında toparlanırken, son bir yıl içinde yüzde 13 geriledi.
TSİ 13.30 sularında yüzde 0,13 artışla 1.0241’den işlem görüyor. Parite son beş ayda yüzde 10’a yakın düşüş gösterdi.
Yarın önce Türkiye, ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını açıklayacak. Piyasalar faiz kararına odaklanırken, analistler açıklanacak sonucun ve karar metninin parite üzerinde etkili olacağını belirtiyor.
Euro/Dolar’daki Durum Türkiye’yi Nasıl Etkiliyor?
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Bloomberg HT’ye Euro/Dolar paritesindeki hareketin otomotiv sektörüne etkisini değerlendirdi.
Paritedeki eşitliğin kârlılığı ve ihracatta rekabeti olumsuz etkileyeceğini belirten Eroldu, otomotiv sanayi ihracatının yüzde 82’sinin Euro, yüzde 11’inin ise dolar bazında gerçekleştiğini hatırlattı.
Ana sanayinin doğrudan ithal ettiği üretim girdilerindeki dolar payının ağırlığının, ihracattaki ağırlığın üzerinde olumlu olduğunu fakat Türkiye’nin hammadde ithalatını dolar bazında gerçekleştirdiğini söyledi.
Doların, Euro karşısında değer kazanmaya devam etmesi durumunda ihracatta rekabetçiliğin olumsuz etkileneceğini belirtti.
Otomotiv sektörünün 16 yıldır ihracat lideri olduğunu ve dış ticaret dengesine en büyük katkıyı sağladığını anımsatan Eroldu, bu bakımdan paritedeki durumun olumlu tabloyu bozacağını dile getirdi.