Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyet, Ekim ayında beklentilerin aksine daha hızlı bir büyüme kaydetti. HCOB Bileşik PMI endeksi, Eylül’deki 51,2 seviyesinden 52,2 seviyesine yükselerek 17 ayın zirvesine çıktı.
Bu, bölge ekonomisinde art arda 10. büyüme ayına işaret etti.
S&P Global verilerine göre, işletmelerin yeni siparişleri 2,5 yılın en hızlı artışını gösterirken, özellikle hizmet sektörü genişlemeyi sürükledi. Hizmet PMI endeksi 51,3’ten 52,6’ya yükselerek 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Üretim cephesinde ise büyüme daha sınırlı kaldı. İmalat üretim endeksi 51,1 ile küçük bir ivme yakalarken, genel imalat PMI’yı 50 seviyesine çıkarak daralma eşiğini geride bıraktı.
Ülke bazında farklılıklar dikkat çekti:
- Almanya’da özel sektör, hizmetlerdeki güçlü artışla 2,5 yılın en yüksek büyümesini kaydetti. Bu performans Euro’yu daha da destkledi.
- Fransa’da ise hem mal hem hizmet talebindeki zayıflık, ekonomik aktivitenin beklenenden hızlı gerilemesine yol açtı.
İstihdam tarafında da tablo karışık
Hizmet sektörü Haziran 2024’ten bu yana en hızlı istihdam artışını kaydederken, imalat firmaları zayıf talep nedeniyle personel azaltımına gitti.
Fiyat baskıları hafif seyretse de şirketler satış fiyatlarını bir miktar artırdı. Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, hizmet sektöründeki enflasyonun ılımlı seyrettiğini belirterek, ECB’nin faiz indirimlerine ara verme kararını destekler nitelikte olduğunu söyledi.
Reuters anketine göre, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonun yüzde 2 civarında seyretmesi nedeniyle faiz indirim döngüsünü sonlandırdığına yönelik beklenti güçleniyor.
Ancak iş dünyası güveninin beş ayın en düşük seviyesine gerilemesi, firmaların geleceğe hâlâ temkinli yaklaştığını gösteriyor.