İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerini açıkladı. Temmuz ayında 2,2 puan artışlar 49 puana yükselen Türkiye İmalat PMI verisi, sektörde zorlu faaliyet koşullarının devam ettiğini gösterdi. İmalat PMI verisi, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilmektedir.
Euro Bölgesi’nde imalat PMI verisi ise Temmuz ayında 55,1 puana ve durgunluğa işaret etti.Euro Bölgesi’nde imalat sektörü, son bir buçuk yılı aşkın sürenin en durgun yazını yaşıyor. Şimdi şirketler, ticaret görünümündeki belirsizliği değerlendirirken siparişlerini bekletiyorlar. Haziran ayında ise 18 ayın en düşük seviyesi olan 54,9 puan düzeyindeydi. IHS Markit tarafından açıklanan verilere göre; Temmuz ayında 55,1 değerini alan veri, büyümenin ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde yüzde 0,3 yavaşlamasıyla uyumlu geldi.
Rusya’da ise imalat sanayi PMI verisi, Haziran ayına göre 1,4 puan geriledi ve 48,1 puana düştü.Ekonomi araştırma kuruluşu olan Markit, Haziran ayında 49,5 seviyesinde olan imalat PMI verisinin Temmuz ayında 48,1’e gerilediğini duyurdu. Markit Ekonomisti Sian Jones, “veriler, Rusya’da imalat sektöründeki gerilemenin devam ettiğini gösteriyor,” dedi. Aynı zamanda ülkede imalat sanayinin Nisan – 2016’dan beri yükselmesine rağmen üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş yüzünden 2 ay üst üste gerilediğini ifade etti.
Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) verilerine göre; ülkede sanayi üretimi Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 0,2 geriledi.Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tahminlerine göreyse; ülkedeki sanayi üretiminin 2018 yılında yüzde 2,5 büyümesi bekleniyordu. 2019 yılında ise sanayi üretimi büyümesinin yüzde 2,1 oranında gerileyeceği tahmin ediliyor. Rusya sanayi üretimi 2017 yılında yüzde 2,1 büyümüştü.
İngiltere imalat PMI verisi ise Temmuz ayında 3 ayın en düşük seviyesi olan 54,0 puana indi.Haziran ayında 54,3 puan olan veri için beklentiler 54,2 oranında gelmesi yönündeydi. İngiltere imalat sektöründe büyüme, geçtiğimiz ay beklenenden fazla yavaşlayarak İngiltere Merkez Bankası’nın yarın yapılacak toplantısından önce ekonominin gücüne ilişkin endişeleri artırdı.
Türkiye imalat PMI verisi ise faaliyet koşullarındaki zayıflama ılımlı seviyede ve son dört aylık yavaşlama trendinin en düşük hızında gerçekleşti. 50 puanın eşik değer olduğu ve üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği kabul ediliyor. Üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlamanın devam etmesine bağlı olarak da Türk imalat sektöründeki zorlu faaliyet koşullarının devamlılığından bahsedildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.