
ABD’den sonra Brezilya’yı ardından da Avrupa’yı kasıp kavuran koronavirüs salgını, can yakıcı olmaya devam ediyor. Durum hem sağlığı hem de ekonomiyi daha önce benzerine rastlanmamış biçimde zorluyor.
Ekonomik bunalımlar hem hükümetleri hem de merkez bankalarını destek vermeye mecbur bırakıyor. Birçoğu da bu konuda elinden geleni yapıyor. Derin bir krizin ortasında olan Avrupa ekonomisi dün AB Komisyonu’nun 750 milyar Euro’luk teşvik paketi teklifi haberi ile yankılanmıştı. Özellikle İtalya ve İspanya’yı kapsayacağı öğrenilen bu paket, sürpriz olmuştu.
Salgından nasibini alan ve bu nedenle 2020’de tarihi bir resesyon yaşayacağı düşünülen Euro Bölgesi, yeni ekonomik verilerini bildirdi. Özellikle Mayıs başı itibarıyla Avrupa’da kademeli olarak kaldırılan kısıtlamalar bu ayın verilerinden bazılarına yansıdı.
Öyle ki Euro Bölgesi’nin Mayıs ayı ekonomik güven endeksi, önceki ayki 64,9’luk rekor düşük seviyeden kurtularak 67,5’e çıktı.
Bugün açıklanan veriler, bölgede karantina kurallarının gevşetilmesinin ardından ekonomi güveninin Nisan’daki rekor gerilemeden toparlandığını gösterdi. İyileşme miktarı her ne kadar az olsa da ufak iyileşmelerin yavaş yavaş verilere yansıdığını göstermesi açısından önem arz ediyor.
Bölgede ekonomiye duyulan güvenin geçen aya kıyasla artmış olması, daha fazla üretim olacağı beklentilerinden etkilendi. Salgın hastalık hayatı durma noktasına getirince doğal oalrak üretimden beklentiler de Nisan’da yarı yarıya azalmıştı.
Veriler incelendiğinde; Hollanda, Almanya ve İspanya’da güvenin arttığı görülürken Fransa’da önemli bir değişim kaydedilmediği görülüyor. İtalya’da Nisan verilerinin mevcut olmaması nedeniyle oranın son durumuna yönelik bir değerlendirme yapmak şuan için mümkün olmuyor.
Ekonomi güveni Euro Bölgesi’nde bu ay toparlanmış olabilir. Fakat bu yine de salgın dolayısıyla rekor seviyede artan işsizlik, iş yeri kapanmaları, duraksayan üretim ve daha birçoğunun etkisini kolayca silmeye yetmeyecek gibi görünüyor.
Bölge istihdamının aldığı hasar, rekor değişim kaydeden göstergeleri getirmeye devam edecek gibi görünüyor. Pandemiden en ağır darbeyi alan yerlerde artan işsizlik, %6,6 daralma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Almanya’da dahi onca kurtarma programına rağmen yükseliyor.