Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi İmalat PMI Haziran’da Beklentileri Aşarak 46,9’a Yükseldi

Bu haftanın en önemlisi ve piyasaların odakladığı imalat satın alma yöneticileri endeksi verileri açıklandı. Avrupa ülkelerinde açıklanan veriler analist tahminlerinden iyi geldi.
Euro Bölgesi İmalat PMI Haziran’da Beklentileri Aşarak 46,9’a Yükseldi
Son Güncelleme: 
Yorum

Haftanın ikinci günü Avrupa ülkelerindeki İmalat Satın Alma Yönetici Endeks (PMI) verileri açıklandı. İlk okumalara göre Haziran ayında Euro Bölgesinde beklentilerin üzerinde geldi. Özellikle Fransa’da 52,1 değerine yükselmesi beklenmeyen ve dikkat çekici bir gelişme oldu.

Euro Bölgesi imalat PMI Haziran’da piyasanın beklentisinden daha iyi gelerek, 46,9’a yükseldi.
Euro Bölgesi imalat PMI
Kaynak: Investing

Endeks bir önceki ay 39,4 olarak açıklanmıştı. Haziran için piyasanın beklentisi 44,5’e çıkmasıydı. Ancak beklenenden daha iyi bir artış gerçekleşti. Bu aynı zamanda son dört ayın en yükseği olarak kaydedildi. Yapılan açıklamada Covid-19 pandemisine dair alınan sıkı tedbirlerin gevşetilmesinin ekonomik faaliyetlere pozitif yansıdığı ifade edildi.

Euro Bölgesi’nde hizmet PMI 30,5’ten 47,3’e çıkarak, son dört ayın en yükseğini kaydetti. İmalat PMI çıktı endeksi de Mayıs ayındaki 35,6 seviyesinden 48,2’ye yükseldi.

IHS Markit bileşik PMI, söz konusu dönemde 31,9’dan 47,5’e yükseldi.

Son dönemdeki toparlanmanın gelecek yıl için de iyimserliği artırdığı söylendi. Bileşik endeksi Nisan ayında 13,6 ile rekor düşük seviyeye gerilemişti. Böylelikle Mayıs’tan Haziran’a endekste 15,6 puanlık artış gerçekleşmiş oldu. Öte yandan halen 50 eşik değerin altında olması daralmanın devam ettiğini gösterdi.

IHS ekonomisti Chris Williamson, açıklanan verilerin bölgenin geneline bakıldığında gerilemenin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Toparlanmanın sinyalleri alınmaya başlasa da gayri safi yurt içi hasılada yılın ikinci çeyreği için verilerin hala kaygı verici düzeyde olduğu dile getirildi.

Önümüzdeki aylarda işgücü piyasasında keskin bir toparlanma olmadığı sürece, pandeminin bölge ekonomisine etkisinin yılın üçüncü çeyreğine kadar net bir şekilde hissedileceği söylendi.

Virüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar devam ettiği müddetçe, yılın geri kalanında birçok işletmenin dikkatli davranmak zorunda kalacağını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu