Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi İmalat PMI 2021 Yılını 58 Seviyesinden Tamamladı

IHS Markit tarafından yayımlanan verilere göre; Euro Bölgesi imalat PMI anketi 2021 Aralık döneminde 58 seviyesine geriledi.
Euro Bölgesi İmalat PMI 2021 Yılını 58 Seviyesinden Tamamladı
Son Güncelleme: 
Yorum

IHS Markit Euro Bölgesi’nin İmalat Satın Alma Yöneticileri Anketi’nin 2021 yılı Aralık ayı verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre; bölgenin imalat PMI verisi 58 seviyesinde gerçekleşti.

Kasım ayında 58,4 seviyesine yükselen imalat PMI verisi, büyüme bölgesinede kalmasına karşın ivme kaybetmişti. Tedarik sıkıntıları Kasım ayında da ön plana çıkmıştı. Tedarik zinciri baskıları hafifledikçe satın alma stokları anket tarihi rekorunu kırarak yükselmeye devam ediyor.

Aralık 2021 anketinde ortalama tedarik süreleri Şubat ayından bu yana en yumuşak ölçüde uzarken, tedarik zinciri krizinin daha da hafiflediği gözlendi. Firmalar bu nispi kazançtan yararlandı ve stoklarına şimdiye kadar kaydedilen en hızlı oranda alım ekledi.

Euro Bölgesi’nde tedarik zincirleri üzerindeki baskıların hafifletilmesine rağmen üretim sektörü koşulları hayal kırıklığı yaratmaya devam etti.
Euro Bölgesi İmalat PMI Ülke Detayları Aralık 2021
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Üretim artışı, Kasım ayında görülene göre değişmezken bu, üretim artışının Temmuz 2020’de yeniden başlamasından bu yana görülen en zayıf ikinci ölçüm olarak kaydedildi. Girdi maliyeti ve çıktı fiyatı enflasyonu oranlarında da gerileme görüldü. Ancak ankette şimdiye kadar görülenler arasında en hızlısı oldu.

İmalat sektörü verileri, tüketim malları üreticilerinin üretim koşullarındaki daha yavaş iyileşmeyi sağladığını, ara ve sermaye malları üreticilerinin marjinal olarak daha hızlı toparlanma kaydettiğini ortaya koydu.

Ülkelere göre bölünmüş anket verileri, genişlemenin yavaşlamasına rağmen İtalya’nın bir kez daha geniş Euro Bölgesi imalat büyümesine öncülük ettiğini gösterdi. Fransa’nın imalat sektörünün ise izleyen sekiz Euro Bölgesi ülkesi arasında en zayıf büyüyen sektör olmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Aralık anketinin ana vurgusunun, ortalama girdi sağlama sürelerinin Şubat ayından bu yana en zayıf ölçüde uzadığını gösteren en son verilerle birlikte tedarikçi performansına odaklanması oldu. İtalya hariç izlenen tüm Euro Bölgesi ülkelerinde süreler daha düşük derecelere uzadı. Buna karşılık Euro Bölgesi üreticileri, hammadde ve diğer yarı mamul alımlarını keskin bir hızla artırdı. Bu iki faktörün birleşimi, 24 yılı aşkın veri toplamada eşi benzeri görülmemiş bir oranda artan stoklarla birlikte firmaların girdi stoklamasına olanak sağladı.

Yeni üretim siparişleri ise uluslararası müşteri talebindeki daha yavaş bir genişleme nedeniyle Ocak ayından bu yana en düşük oranda artış gösterdi. Son anket verileri, hızlanan bir oranda artan iş yükleri ile birlikte Euro Bölgesi mal üreticileri üzerindeki kapasite baskılarının yoğunlaştığına işaret etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu