En değerli altcoin olan Ethereum üzerinde izlenen verilerde, vadeli işlemlerdeki faaliyetin arttığı görülüyor. Analitik izleme aracı Coinglass’tan elde edilen veriler, Etheruem’da son 24 saatte 120 milyon dolarlık vadeli işlem pozisyonunun tasfiye olduğunu doğruluyor.
kolayca yatırım yapın
Ethereum ağında Eylül ayında Merge yükseltmesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu fiyat tarafında kısa vadeli bir hareketi beraberinde getirdi ve likidasyonların artmasına neden oldu. Bitcoin’deki likidasyon oranı ise yaklaşık 40 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Likidasyonlar, borsalardaki kaldıraçlı pozisyonların, kısmen veya tamamen kaybını yansıtır. ETH’nin son zamanlardaki popülaritesi, Bitcoin için kayda değer bir katalizörün yokluğunda şu anda bu pazara daha fazla ilgi olduğunu gösteriyor.
Araştırma firması Kaiko’nun verilerine göre, geçtiğimiz ay spot ETH üzerindeki haftalık işlem hacimleri ilk kez Bitcoin’i geçmişti.
Ethereum yazım itibarıyla 190 milyar doların üzerinde piyasa değeri ile 1.580 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bazı analistler, fiyat oynaklığına neden olarak vadeli işlem piyasalarındaki fonlama oranlarına işaret ettiler. Ayrıca oranların kısa bir sıkışıklığa yol açabileceğini belirttiler
Kısa süreli sıkışma, vadeli işlemlerdeki bir varlığı, daha düşük bir fiyattan geri satın alma beklentisiyle satan tüccarları pozisyonlarını kapatmaya zorlayan ve genellikle fiyatların daha da artmasına yol açan keskin bir artışı ifade ediyor.
Fonlama oranları ise vadeli işlemler ve spot piyasalardaki fiyatlar arasındaki farka dayalı olarak tüccarlar tarafından yapılan periyodik ödemelerdir. Ethereum vadeli işlemleri için fonlama oranları 27 Ağustos’ta yıllık yüzde -0.024 ile en düşük seviyeye geriledi.
Analistler, benzer seviyelerin en son Haziran 2021’de görüldüğünü ve bunu takip eden ay büyük bir daralmanın izlediğini söyledi. Geçtiğimiz gün yapılan bir diğer araştırma ise Bitcoin ve Ethereum üzerinde yüksek kaldıraç hareketliliği yaşanabileceğini ortaya koymuştu.
Her iki kripto para birimindeki açık faiz oranlarının rekor seviyelere çıkması, oynaklığın artabileceği şeklinde yorumlanıyor.