Ethereum kurucusu Vitalik Butern, Bitcoin’deki güvenliğin, uzun vadeli sürdürülebilirliğine dair endişelerini paylaştı. Buterin röportajında, gelecekte Bitcoin’in güvenliği konusunda endişe duymasının iki nedenini olduğunu belirtti.
Ethereum kurucusu ilk olarak ücretlerin tek başına madencileri ve ağı korumak için yeterli olmayacağından endişe ediyor. Bunun birkaç trilyon doları kaldırabilecek bir sistem olması gerektiğini belirtiyor.
İşlemleri veya blokları doğrulayan madencilerin ödül olarak ücretlerini almaya hak kazanabilecekleri tek zamanın Bitcoin’in tamamının çıkarıldığı zamandır. Buterin, Bitcoin ağının sistemi çalışır durumda tutmak için gerekli olan ücret geliri miktarını kazanabilmesinin mümkün olmadığını düşünüyor.
Buterin Uzun Vadede Endişeli
Uzun vadede Bitcoin’in güvenliğini sağlaması için gereken ücret geliri seviyesine ulaşamadığını belirten Buterin, son beş yılda böyle bir büyümenin olmadığını söyledi.
İkincisi neden olarak Buterin, İş Kanıtı (PoW) fikir birliği sürecinin, kullanıcıların veri güvenliğini tehlikeye atabilecek bir güvenlik açığına sahip olduğunu iddia ediyor. Buterin, çalışma kanıtının işlem ücretlerine harcanan her dolar için Hisse Kanıtı’ndan (PoS) çok daha az koruma sağladığını iddia ediyor.
Buterin sözlerinin devamında, “5 trilyon dolarlık Bitcoin varken, zincire saldırmak için sadece 5 milyar dolar gerekli olduğunda gelecek nasıl olurdu? Tabii ki, Bitcoin gerçekten saldırıya uğrarsa, siyasi iradenin en azından hibrit hisse kanıtına geçmesini bekliyorum, ancak bunun acı verici olacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
Vitalik Buterin’in bu sözleri, Ethereum’da yaklaşmakta olan Merge yükseltmesinin öncesinde geldi. Ethereum ağının 10-20 Eylül tarihleri arasında Merge yükseltmesini alması bekleniyor. Ağdaki bu değişiklik ile enerji miktarının ve arzın azaltılması amaçlanıyor. Böylece Ethereum’un deflasyonist bir yapıya kavuşacağı belirtiliyor.