Estonya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, ülkenin büyük oranda Rusça konuşulan şehri Narva’daki tüm halka açık Sovyet anıtlarının kaldırılması kararı alındı.
Yetkililer, şehirdeki artan gerilimi gerekçe göstermesinin yanı sıra Rusya’yı Estonya toplumunu bölmek için geçmişi sömürmeye çalışmakla suçladı.
Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Estonya, hem NATO hem Avrupa Birliği üyesi olup, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan işgalinden bu yana Ukrayna’nın sadık bir destekçisi oldu. Ülke yöneticileri, diğer Baltık komşuları gibi sıranın kendilerine gelebileceğinden korkuyor.
Bununla birlikte, ülkenin 1.3 milyonluk nüfusunun yaklaşık dörtte biri etnik Ruslardan oluşuyor ve hükümet, azınlığın eski efendisinin etkisi altına girmesinden endişe duyuyor.
Sovyet Döneminden Kalma Tank Kaldırıldı
Ulusal yayın kuruluşu ERR’nin görüntülerine göre, Salı günü Narva’daki Estonya makamları 2. Dünya Savaşı döneminden kalma bir Sovyet tankını şehirden vinçle kısa sürede çıkardı.
Polis, BNS haber ajansına verdiği demeçte, operasyon için ordunun getirildiğini söyledi.
Başbakan: Rusya’ya Fırsat Vermeyeceğiz
BNS’nin bildirdiğine göre Başbakan Kaja Kallas, tankın kaldırılmasının “Narva ve çevresinde gerginlikler arttığı için” emredildiğini ve Estonya’nın Rusya’ya toplumu daha fazla bölmek için ülkenin geçmişini sömürme fırsatı vermemesi gerektiğini söyledi. Herhangi bir olası müdahalenin ayrıntılarını vermedi.
Estonya hükümeti yaptığı açıklamada, Narva’daki Sovyet döneminden kalma savaş kurbanları anıtı gibi daha fazla Sovyet anıtını kaldıracağını ve bunların yerine “tarafsız bir mezar taşı” koyacağını söyledi.
Estonya’nın Rusya ile sınırı olan ve Narva’yı da içeren kuzeydoğu Ida-Viru bölgesi resmi istatistiklere göre dörtte üç oranında Rus kökenlilerden oluşuyor.