Eski Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Avustralya hükümetinin Huawei ile ZTE’yi ülkenin yeni nesil yüksek hızlı mobil internet ağı inşasına dahil etmek amacıyla bir yol bulmak için çok uğraştığını söyledi. Ancak hükümetin Çinli telekomünikasyon ağı satıcılarından kaynaklanan riskleri azaltamadığını vurguladı.
Credit Suisse Asya Yatırım Konferansı’nda konuşan Turnbull’un görevden alındığı geçen yılın Ağustos ayında, Avustralya ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Huawei ve ZTE’nin ülkede 5G ekipmanı satmasını yasaklamıştı. İşte bu noktada eski Başbakan Turnbull’un açıklamaları dikkat çekti çünkü Turnbull hükümetinin iki şirketi yasaklama kararının gelecekteki risklere karşı koruma amaçlı olduğunu bildirdi.
Sonuçta 5G altyapısında vurgu donanımdan ziyade yazılımdaydı ve bu da ekipman sağlayıcının ya da kötü niyetli bir üçüncü tarafın ağ içinde olan bitenlere daha yakından alakalı olabileceğini gösteriyordu.Turnbull da bu riske işaret ederek; “bunu sağlayan, buna sürekli erişimi olan kurum ya da şirket, eğer sizin çıkarınıza ters davranmayı seçerse çok büyük bir kabiliyete sahip olur” dedi. “Hiç kimse Huawei’in bunu yapacağını öne sürmüyor, kesinlikle ben de öyle. Şirkete büyük hayranlık duyuyorum. Ancak yetenekleri devreye sokmak uzun zaman alıyor. Niyet anında değişebilir, dolayısıyla tedbir almanız ve riski göz önünde bulundurmanız gerekir ki niyet önümüzdeki yıllarda değişebilir.”
Avustralya dışında, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda ve Japonya gibi diğer ülkeler de şirketin sınırları içinde 5G gelişimine katılmasını engellemişti. Avrupa Birliği ise şu ana kadar ABD’nin yasak çağrılarını pek umursamamıştı. Bunun yerine Avrupa Komisyonu, üyelerin 5G siber güvenlik riskleri hakkında veri paylaşması ve bunlarla başa çıkmak için önlemler almasının gerekeceğini belirtmişti.
Huawei ise kendi adına tekrar tekrar güvenlik endişelerinin asılsız olduğunu vurgulamıştı. İşte bu gelişmeler üzerine eski Avustralya Başbakanı, mevcut durumun Batılı ülkeler arasında önemli bir başarısızlığa işaret ettiğini söyledi.
Böylesine kritik öneme sahip bir alanda, Five Eyes (Beş Göz) -Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda- ya da yakın müttefikleri kapsamında bir tane bile Barı Avrupa ülkesinin olmamasını eleştiren Turnbull; “AT&T ve Verizon iseniz, dört potansiyel satıcınız var: İki Çinli ve iki İskandinav. Bu delilik” dedi.
Nihayetinde 5G alanında Huawei ve ZTE ile rekabet etmek Finlandiya devi Nokia, İsveçli Ericsson ve Güney Koreli Samsung vardı. Yani Turnbull, ABD ile yakın müttefiklerinin yapması gereken şeyin yüzde 100 güvenilebilecek satıcı alternatifleri bulunduğundan emin olmak olduğunu dile getirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.