Erzurum’da tarım ve hayvancılığa katkı sağlamak için yaklaşık 250 dönüm arazide yapımı devam eden canlı hayvan borsası, 40 milyon liralık maliyetle Avrupa’nın önde gelen tesislerinden olacak. Modern canlı hayvan borsasının ısınma ve soğutma ihtiyacı, hayvanların atıklarından elde edilecek biyogaz ile sağlanacak.
Hayvan barındırma ve müzayede alanlarını bünyesinde bulunduracak olan canlı hayvan borsası, aynı zamanda yem ve su deposu, çoban yatakhanesi, misafirhane, otel, banka, alışveriş ve restoran alanlarına da sahip olacak. Yaklaşık olarak 40 milyon liraya mal olması bekleniyor. Bölgede tarım ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacak olan canlı hayvan borsası, tamamlandığı zaman Avrupa’da bu alanda önde gelen tesislerden biri olacak.
Borsada, hayvanların düşük bedellerle pazarlanmasının önüne geçip, fiyat politikasının tek bir noktada belirlenmesi sağlanacak.Erzurum Canlı Hayvan Borsası’nın et sektöründe kaliye ve ucuzluğun adresi olması, tarım ile hayvancılığa da ciddi katkılar sağlaması gibi amaçları da bulunuyor. Erzurum ve çevre illerden gelecek alıcı ve satıcılar ortak bir alanda buluşarak işlemlerini yapabilecekler.
1000 büyükbaş, 3500 küçük hayvan kapasiteli canlı hayvan borsasının 15 Kasım’da faaliyete geçirilmesi planlanıyor.Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in yaptığı açıklamada, belediye olarak yerel hizmetlerin yanı sıra Erzurum’un değerlerini de öne çıkarmak istediklerini dile getirdi. Türkiye’de meraların yüzde 12,5’lik bölümünün Erzurum’da olduğunu belirten Sekmen, buralarda hayvancılık yapıldığına ve 6 – 8 ay boyunca hayvanların herhangi bir yem bedeli ödemeden otlatılabileceğine dikkat çekti.
Sekmen borsanın ısıtılması, soğutulması ve aydınlatılması için hayvan dışkılarını toplayıp biyogaz elde edileceğini söyledi.Elde edilen biyogazlar, kışın ısıtma yazın soğutma sağlanacağını ve güneş panelleri ile çevresinin aydınlatılacağını açıkladı. Bu sistemin Türkiye’de uygulanan nadir projelerden biri olacağına da dikkat çekti. Hayvanların bulunduğu ortamlardaki dışkıların, direkt zeminin altındaki farklı bir hata boşalacağını, bu sayede hem temiz hem de otomatik sistemle her akşam veya belli vakitlerde dışkının toplanarak biyogaz elde edileceğini belirtti.
Mehmet Sekmen, hayvanların borsaya girmeden önce veteriner kontrolünden geçtikten sonra yerlerine bağlanarak satışa sunulacağını söyledi. O gün satılmayan hayvanların ahırlara bağlanıp, temizliği ve bakımının yapılacağını açıkladı. Şehir ekonomisine de katkı sağlayacağına dikkat çekti. Canlı hayvan borsası sonrasında et borsasını da faaliyet geçirmeyi planladıklarını söyledi.
Sekmen, canlı hayvan borsasında satılamayan hayvanların et borsasında kesime alınarak bütün uzuvlarını değerlendireceklerini belirtti.Pazarı ve sürümü olan bir iş yapılacağı için vatandaşın daha çok hayvan yetiştireceğini belirten Sekmen, veresiye alım – satım konusunda da girişimlerin olacağını söyledi. Veresiye satış nedeniyle besicinin parasını alamadığını söyleyen Sekmen, sistemde veresiye olmayacağını dile getirdi.
Sekmen, hem Erzurum hem de Türkiye ekonomisine hayvancılıkta önemli katkı sağlanacağına dikkat çekti ve “Belediyeci olarak yeniden kalkınmanın çok faydalı olacağını hep savunuruz. İnşallah bu kalkınmayı da bu şekilde sağlayacağız. İnanınyorum ki Erzurum ve çevre iller bu konuda çok mutlu olacak, biz de daha çok kazanacağız,” dedi.