
Eski Google CEO’su Eric Schmidt, dün Village Global VC tarafından düzenlenen özel bir etkinlikte internetin ikiye bölüneceğini ve bir bölümün Çin’in yönetimine geçeceğini söyledi.
Google’ın eski CEO’su ve çatı şirket Alphabet’in yönetim kurulu başkanı olan Eric Schmidt, internetin önümüzdeki 10 yıl içinde biri ABD bir diğeri de Çin tarafından yönetilen iki ayrı internete bölüneceğini öngördü. Düşüncelerini; Jeff Bezos, Bill Gates, Diane Green gibi isimlerin partner olduğu risk sermayesi şirketi Village Global VC’nin özel etkinliğinde paylaşan Schmidt, tahmininin 2028’e kadar gerçekleşeceğini belirtti.
Eric Schmidt, sorulan bir soruya internet parçalanmasından ziyade en olası senaryonun, Çin ve ABD liderliğinde iki ayrı internet olduğunu söyleyerek cevap verdi.“Eğer Çin’e bakarsanız, yaratılan şirketlerin ve hizmetlerin ölçeğinin, yaratılan servetin olağanüstü olduğunu görürsünüz. Çin interneti, ülke GSYH’sinde ABD ‘ye kıyasla büyük bir yer oluşturuyor” diyen Schmidt konuşmasına; “burada Çin’in internetle arasının iyi olduğunu düşünürseniz asıl noktayı kaçırırsınız, küreselleşme onların da oyuna katılacağını gösterir, sanıyorum ki Çin’den gelen ürün ve servislerdeki inanılmaz liderliğini fark edersiniz” sözleriyle devam etti.
İlaveten; 60 civarında ülkeyi kapsayan Bir Kuşak, Bir Yol projesinin çalışma şeklini örnek gösteren Eric Schmidt; “bu ülkelerin bir miktar özgürlük kaybıyla Çin’in altyapısı altına girmesi gayet mümkün” ifadelerini kullandı. Sonuçta Bir Kuşak, Bir Yol projesi; Pekin’in Çin, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya arasındaki her türlü ticareti birleştirip kolaylaştırarak ülkenin politik ve ekonomik etkisini artırmak için yürüttüğü dev bir girişimdi.
Keza Google, Dragonfly adı verilen bir proje üzerinde çalışmakla suçlanmış, Çin için özel bir arama motoru geliştirdiği şeklindeki haberler tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Öyle ki ABD’li senatörler Google’ın Çin’e dönüşüyle ilgili Sundar Pichai’ye mektup yazmış, şirketin dünyanın en kalabalık ülkesi için sansürlü bir arama motoru geliştirmesini istemeyen politikacılar bunu fazlasıyla rahatsız edici sözleriyle tanımlamışlardı.
İlaveten Google çalışanları da daha fazla şeffaflık için imza kampanyası başlatmış, Çin arama motou söylentilerinin acil ahlaki ve etik sorunları gün yüzüne çıkardığını söylemişlerdi. Pichai ise Google’ın Çin’de daha fazla şey yapmak için istekli olduğunu, pek çok seçenek düşündüğünü fakat Çin’de bir arama motoru başlatmaya yakın bir yerde olmadığını dile getirmişti. İşte bu nedenle, Google’ın eski CEO’sunu açıklamaları dikkat çekti.
Tüm bunların yanında dün gece Schmidt ve pek çok startup kurucusu arasında geçen ayrı bir konuşmada, ünlü kişiliğin özellikle de mobil ödemeler alanında Çin teknoloji ürünleri, hizmetleri ve kabul etmelerini methettiği kaydedildi. Örneğin, Çin’deki Starbucks müşterilerinin siparişlerini online olarak verdikleri ve içeceklerini almadan önce telefonlarıyla ödeme yaptıklarını söyledi.