Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi’nde eğitim gündemine dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, son 20 yıllık süreçte eğitimin yaygınlaştırılması, kalitenin yükseltilmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması doğrultusunda tarihi nitelikli adımlar attıklarını belirtti.
kolayca yatırım yapın
Konuşmasına Zirvede bulunan misafirleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı, zirveyi düzenledikleri için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e teşekkürlerini bildirdi. Milletleri ayakta tutan, değişime öncelik eden ve dünyaya değer katmasını sağlayan temel unsurun eğitim olduğunu vurguladı.
Güçlü toplum, güçlü ülke idealine ancak beşeri sermayenin iyi değerlendirilmesi, nitelikli bir eğitim sürecinden geçirilmesiyle ulaşılabileceğini işaret etti.
“Eğitim Altyapısını Güçlendirme Gayretindeyiz”
Eğitim alanında yaptıkları çalışmalara değinen Erdoğan, derslik sayılarının artırılmasından öğretmen atamalarına, ücretsiz ders kitaplarından ekonomik şartları kısıtlı aileleri kapsayan yardımlara kadar her alanda eğitim altyapısını güçlendirme gayretinde olduklarını aktardı.
Eğitim kurumlarını, spor salonlarını, dijital kütüphaneleri, laboratuvarları, akıllı tahtalarla donatarak modern imkanlara kavuşturduklarını söyledi.
“Okullaşma Oranlarını Yükselttik”
4+4+4 eğitim reformu ile zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak Türkiye çapında okullaşma oranlarını yükselttiklerini belirten Cumhurbaşkanı, Hadi Kızlar Okula Projesi ile kız çocuklarının eğitimini teşvik ettiklerini ve okullaşma oranını yüzde 90’ların üzerine çıkardıklarını vurguladı.
Okul öncesi eğitim seferberliği ile 5 yaş çocukların okullaşmasını yüzde 78’den yüzde 93’e yükselttiklerini aktardı ve “Önümüzdeki dönemde bunu yüzde 100’e ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
“Çeşitli Tedbirleri Hayata Geçirdik”
Pandemi döneminde öğrencilerin pek çok elektronik içeriğe ulaşabileceği dijital platformlar, ücretsiz materyal desteği ve yaz okulları gibi uygulamaları devreye aldıklarını anımsattı.
Erdoğan, mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak üreterek öğrenme yaklaşımı ile mesleki eğitim kurumları ile sanayi bölgeleri arasında yakın bir iş birliği tesis ettiklerini söyledi.
Tecrübeleri diğer ülkelerle paylaşmak için Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini hayata geçirdiklerini belirtti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA ile az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere eğitim ve teknik eğitim desteği verildiğini sözlerine ekledi. Türkiye burslarıyla her yıl farklı düzeylerde binlerce öğrenciye ücretsiz eğitim imkanı sunulduğunu vurguladı. Erdoğan, “Türkiye’de misafir ettiğimiz 4 milyonu aşkın sığınmacının çocuklarını da kendi evlatlarımızdan ayrı tutmuyor, eğitimleri için gereken her türlü çabayı gösteriyoruz.” dedi.
Çevre bilincini küçük yaşlardan itibaren aşılamak amacıyla K12 programına Çevre ve İklim Değişikliği dersini eklediklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstikbalimizin teminatı olan evlatlarımızı vatana, millete ve tüm insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştirmek için gerekeni yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Son olarak Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi’nin daha aydınlık, yaşanabilir ve adil bir dünyanın temellerinin atılmasına vesile olmasını dileyerek katılımcılara teşekkürlerini iletti.