Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ekim tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Dünya Gıda Günü’ne yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin başta Afrika olmak üzere açlık tehlikesi yaşayan coğrafyaların yükünü hafifletmeye yönelik çabalarının sürdüğünü vurguladı.
kolayca yatırım yapın
2023’te “Su Hayattır, Su Gıda Demektir; Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü Anma Etkinlikleri’nin hayat kaynağı olan su ile ilgili farkındalığı artıracağına inandığını belirtti. Suyu korumakla vatanı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark görmediklerini vurguladı.
Son 21 yıllık süreçte Türkiye’nin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, su miktarının azaltılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
“Zayi Oluyor”
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin en önemli başlıkları arasında yer alan “2023’da sıfır açlık” yaklaşımından giderek uzaklaştığını, dünyada 9 kişiden 1’inin açlıkla boğuştuğunu belirtti.
Dünya genelinde yıllık olarak 4 ila 5 milyar ton gıda üretildiğini, bu miktarın 2050 yılı için öngörülen dünya nüfusuna bile yeteceği hesaplanırken günümüz dünya nüfusuna yetmediğini aktardı. Dünya genelinde her saniye üretilen 127 ton gıdanın 21 tonunun zayi olduğunu açıkladı.
Bu rakamın şu an açlık çeken 735 milyon insanın tam 4 kez doyurabileceğini gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, son dönemde bölgede yaşanan savaş ve çatışmaların gıda krizini derinleştirdiğini söyledi.
“Krizin Önüne Geçtik”
Birleşmiş Milletlerle birlikte başlatılan Karadeniz Girişimi’yle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürününün sevk edilmesinin sağlandığını, böylece küresel açlık kriz tehlikesinin önüne geçildiğini vurguladı.
Erdoğan, kalkınma yardımları konusunda dünyanın en cömert ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin her konuda olduğu gibi gıda ve su krizinin çözümünde de sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini bildirdi.