
Bu hafta piyasaların odağında yer alan en önemli konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Kasım’da yaptığı görüşme oldu. Ekonomistler iki liderin yaptığı toplantıdan çıkacak kararı hafta boyunca değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yolculuğuna başlamadan önce sorunların çözümü adına ABD Başkanı ile bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi. Bu iyimser sözlerin de etkisiyle yurt içi piyasaları hafta boyunca pozitif seyretti.
Bu doğrultuda 11 – 15 Kasım haftasında yatırımcısına en fazla kazandıran finansal enstrüman borsa oldu. Dolara yatırım yapanların yüzü ise bu hafta fazla gülmedi.
BIST 100 Endeksi piyasaların ABD-Türkiye temasını izlediği hafta ortalama %2,16 kazandırdı.Piyasalar hafta başından bu yana Çarşamba günü gerçekleşen Erdoğan- Trump temasından çıkacak kararları bekliyordu. Beklentilerin genel olarak olumlu olmasıyla Borsa İstanbul cephesinde alım ağırlıklı işlemler gerçekleşti.
Hafta boyunca 102.368 – 105.518 puan arasında hareket eden BIST 100 altında işlem gören hisse senetleri haftalık bazda %2,16 yükseldi. Bugün ise Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Larry Kudlow’un ticaret savaşında artık sona gelindiğini söylemesi yurt içi piyasalarında olumlu etkisini gösterdi.
ABD-Çin ticaret ilişkilerinde iyimserliğin artmasıyla güne pozitif başlayan borsa kapanışı %1,54 değer kazancıyla 105.379 puandan yaptı.
Bu hafta altın, borsa ve Euro kazandırırken, dolar kuru düşüş gösterdi.Şu sıralar 6,34 civarında seyreden Euro/TL haftalık bazda %0,05 değer kazandı. 270 lira civarında seyreden gram altın ise %0,37 kazandırdı. Ticaret savaşının yakında bitecek olması risk iştahını artırırken, altın fiyatları baskılandı. Bugünkü işlemlerde düşüş eğilimli seyretse de haftalık bazda yatırımcısına kazandıran araç oldu.
Yatırım fonları %0,29, bireysel emeklilik fonları ise %0,24 oranında yükseldi. Gelelim dolardaki duruma. Dolar/TL bu hafta ortalama %0,16 geriledi. Şu sıralar 5,74 civarında hareket eden kurda ABD ile süren S-400 görüşmesine dair gelişmeler belirleyici olacak.
ben bıktım abi bu görüşmelerden….
akıl oyunu hepsi başka bişi degil.