Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Rusya ve Ukrayna liderleri ile gerçekleştirmesi planlanan görüşme, Alman basınında yer aldı. İç ve dış siyaset için büyük bir hamle olarak değerlendirilen bu görüşme, Avrupa Birliği (AB) tarafında farklı yorumlandı.
Alman Funke Media Group ve T-Online’da yer alan haberde, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’ın söz konusu görüşmeden rahatsız olduğu aktarıldı.
Tahıl koridoru anlaşmasında takdir gören Türkiye’nin bugün yapılacak görüşmede söz konusu anlaşmayı gündeme getirmesi planlanırken, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kurduğu yakın ilişki AB tarafında endişeyle karşılandı.
Borrell, Erdoğan-Putin iş birliğinin çok endişe verici olduğunu söylediği mektubunu, Avrupa Parlamentosu’na iletti.
Mektupta, Rusya’ya her alanda uygulanan savaş yaptırımlarına Türkiye’nin riayet etmediği ve bu yaptırımları delmek için bir tür kanal olduğu ifade edildi.
İki ülkenin kurduğu ekonomik bağların yaptırımları atlatmak için kullanıldığı belirtildi. Bu nedenle Erdoğan-Putin iş birliğinin ‘büyük bir endişe kaynağı’ yarattığını savunan AB Temsilcisi, Türkiye’nin tavrının rahatsız edici olduğunu ifade etti.
“Türk Tarafına da Yaptırım Uygulanmalı”
Söz konusu endişeleri daha önce de dile getiren Borrell’ın mektubundaki konuya ilişkin çözüm önerisi dikkat çekti.
Borrell, Türkiye’nin, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara dahil olmamasından üzüntü duyduğunu söyleyerek, çözüm olarak Türk tarafına da yaptırım uygulanmasını önerdi.
AB ve Türkiye arasında kurulan Gümrük Birliği’ne dikkat çekti. Gümrük Birliği sayesinde sivil ve askeri alanda kullanılabilen malların serbest dolaşımının sağlandığını belirtti.
Söz konusu ürünlerin serbest dolaşımına ilişkin Türkiye’nin tavrının değişmesi gerektiğine dikkat çekti.