Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson’u resmi törenle karşıladı. İkili arasında Türkiye-İsveç ilişkileri ele alındı ve gözden geçirildi. Özellikle İsveç’in NATO üyeliği konusu kapsamında Türkiye’ye gelen Kristersson, görüşmeler öncesinde Anıtkabir’i ziyaret etti. Türkiye, son yıllarda İsveç ve Finlandiya gibi ülkelere terör örgütlerine verdiği destekten dolayı oldukça tepkiliydi.
kolayca yatırım yapın
Geçtiğimiz günlerde İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, yeni hükümetin terör örgütü YPG ile aralarına mesafe koyacaklarını duyurmuştu. Billstrom, ilk hedeflerinin NATO üyeliği olduğunu vurgulamıştı.
“İsveç’in Güvenlik Kaygılarını Anlayışla Karşılıyoruz”
Erdoğan, ikili ilişkilerin haricinde Türkiye-AB ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdiklerini aktardı.
Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasının her daim güçlü temsilcisi olduğunu, İsveç ve Finlandiya müzakerelerine bu yaklaşım doğrultusunda Madrid’de onay verdiklerini paylaştı. İsveç’in güvenlik kaygılarını anlayışla karşıladıklarını ifade etti.
Madrid’de imzalanan üçlü muhtırada da vurgulanan terörizmle mücadelede tam dayanışma ve iş birliğini hatırlattı.
Yeni İsveç hükümetinin taahhütlerinden memnuniyet duyduklarını, Savunma sanayinde Türkiye’de uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasının olumlu adım teşkil ettiklerini kaydetti.
“Beklentilerimizi Açık Biçimde Paylaştık”
Muhtırada kayıtlı hükümetlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentileri İsveç tarafıyla açık biçimde paylaştıklarını söyleyen Erdoğan, terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesinin engellenmesi gerektiğini vurguladı.
İki ülke arasındaki ekonomik durumu da ele alan Cumhurbaşkanı, ticaret hacminin 3,7 milyar dolara ulaşarak geçen sene rekor kırdığını belirtti. Bu rakamı ilk hedefte 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Erdoğan’dan sonra açıklamalarda bulunan Kristersson, Erdoğan’a teşekkür ederek çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini paylaştı. İki ülke arasındaki ilişki tarihinin yüzyıllar öncesine dayandığını, şu anda ilişkilerde büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.
Kristerrsoon, “ İsveç şunu anlıyor, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı savaş var ve binlerce Türk bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Halkım Hesabını Bize Soruyor”
İsveçli gazetecinin “İsveç’ten istenen tam olarak nedir” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, terörle mücadele konusunda rakam istenmesi üzerine bunların ayrı ayrı tartışılabilecek konular olduğunu belirtti. Özellikle isim belirten Erdoğan, Bülent Keneş isimli teröristin Türkiye’ye deport edilmesinin Türkiye için büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Erdoğan,”40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. Biz 70 yıl oldu NATO’ya gireli. NATO’da bu işin mücadelesini verdik. Caddelerde teröristlerin paçavralarla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bana soruyor.” dedi.
Birçok AB ülkesinde teröristlerin cirit attığını, Türkiye’den kaçıp Almanya’ya, İngiltere’ye ve Hollanda’ya gidenlerin olduğunu ifade etti.
Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra, Finlandiya ve İsveç Türkiye ile ilişkilerini geliştirme çabasına girdi. İsveç Başbakanı tarafından yapılan ılımlı açıklamalar ve Türkiye’nin terör örgütleri kapsamındaki taleplerinin kabul edilmesi, iki ülke arasındaki ilişkiler için yeni bir boyut oluşturuyor.