Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2019 yılının Ekim ayına ilişkin doğal gaz piyasası sektör raporu yayımlandı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’nin Ekim’de gerçekleştirdiği doğal gaz ithalatı bir önceki yıl olan 2018’e kıyasla yaklaşık %13 azaldı. Kaydedilen bu azalmayla birlikte ithalat rakamı 3 milyar 159 milyon metreküp oldu. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında ithalatı gerçekleştirilen doğal gaz miktarı 3 mişlyar 629 milyon metreküp seviyesinde kaydedilmişti.
Bu yılın Ekim ayında ithal edilen doğal gazın 2 milyar 383 milyon metreküpünün boru hatlarıyla ve 776 milyon metreküpünün de sıvılaştırılmış doğal gaz tesisleri aracılığıyla iletildiği bilgisine ulaşıldı.Azerbaycan, yılın bahsedilen döneminde Türkiye’nin en fazla doğal gaz alımı yaptığı ülke olarak birinci sıraya yerleşti. 932 milyon metreküp doğal gaz ithal edilen bu ülkeyi İran 856 milyon metreküple izledi. Üçüncü sırada ise Rusya 596 milyon metreküple yer aldı. Türkiye bu dönemde geri kalan doğal gaz ihtiyacını Cezayir ve Nijerya’dan yaptığı alımlar ile karşıladı.
Diğer taraftan Ekim’de azalan yalnızca ithalat değildi. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen doğal gaz tüketiminde de azalma olduğu tespit edildi. Bu yılın 10. ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %16,8 oranında azalan tüketim, 2 milyar 879 milyon metreküpe geriledi.
Bahsedilen süre içindeki doğal gaz tüketiminin elektrik santrallerindeki azalış oranı %43,1 olurken, bu azalışla birlikte 782 milyon metreküpe düştü. Konutların doğal gaz tüketimi azalış oranı ise %7,3 olarak belirlendi ve rakam 387 milyon metreküp oldu. Organize sanayi bölgelerindeki tüketim ise artış kaydedilen tek kalem oldu. Bu dönemde doğal gaz tüketimi organize sanayilerde %5,5 artarak 307 milyon metreküpe çıktı.
EPDK’nın Eylül ayına ilişkin yayımladığı raporda ülkemizde doğal gaz ithalatının 2018 Eylül’e kıyasla %7,4 azalarak 3 milyar 39 milyon metreküpe gerilediği ortaya çıkmıştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 3 milyar 282 milyon metreküptü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.