Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

EPDK Shell’e Bayilere Akaryakıt Vermediği Gerekçesiyle Soruşturma Başlattı

Akaryakıt dağıtım şirketi Shell Petrol’e, bayilere akaryakıt sağlamadığı ve serbest piyasa fiyatlarını manipüle ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
EPDK Shell’e Bayilere Akaryakıt Vermediği Gerekçesiyle Soruşturma Başlattı
Son Güncelleme: 
Yorum

Suudi Arabistan petrol sahasına yapılan saldırı küresel arz endişelerini gündeme getirirken, piyasadaki hareketlilik sürüyor. Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco tarafından yapılan açıklamada üretimin beklenenden çok daha kısa süre içerisinde normale döneceği bildirildi.

Ancak aralarında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de olduğu birçok isim yapılan saldırı sonucunda enerjide yaşanan aksaklığın endişe verici olduğunu belirtti. Akaryakıtta dünya liderlerinden biri olan Shell Petrol A.Ş’nin ise piyasada arz sıkıntısı olmamasına rağmen bayilere istediği akaryakıtı vermediği bilgisi alındı. Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) şirket hakkında soruşturma başlattı.

EPDK, Shell’e gelen şikayetler doğrultusunda, manipülasyon hareketi yaptığı gerekçesiyle soruşturma açtı.

Shell SoruşturmaKurum tarafından yapılan açıklamada Shell Petrol hakkında birçok şikayet alındığı ve bu şikayetler doğrultusunda soruşturma başlatıldı bildirildi. Söz konusu şirketin piyasada herhangi bir arz sıkıntısı yaşanmasına rağmen bayilerin istediği akaryakıtı vermediği veya çok az miktarda verdiği öğrenildi.

Hiçbir dağıtım şirketinin akaryakıt fiyatları üzerinden manipülasyon yapmasına izin verilmediğini bildiren EPDK açıklamasında bu tür olaylarda gereken hukuki adımların atılacağı söylendi. Tüketicinin mağdur edilmesine ve serbest piyasa koşullarında akaryakıt fiyatlarına müdahale edilmesine izin verilmeyeceği aktarıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda gerekli görüldüğü taktirde Shell’e cezai işlem uygulanacak.

EPDK DüzenlemeEPDK tarafından yapılan açıklamada; “Bütün dağıtım şirketlerimizin üzerine düşen sorumluluğu bihakkın yerine getirmesine rağmen tek bir şirketten kaynaklanan bu olayın tekrarlanmaması, akaryakıt piyasamızın sağlıklı işleyişi açısından büyük önem taşımaktadır.” ifadesine yer verildi.

Mart ayında devreye sokulan uygulamaya göre akaryakıt şirketleri üç başlık altında incelemeye alınıyor. Buna göre mevzuata aykırı yapılan eylemler; düzeltme imkanı olan, düzeltme imkanı olmayan ve akaryakıt kaçakçılığı olmak üzere üç ana başlık altında değerlendiriliyor.

Söz konusu uygulama kapsamında eğer bir şirket para cezasına çarptırıldığında dava açsa bile öncelikle aldıkları ceza miktarı kadar teminat mektubunu vergi dairesine sunmak zorundalar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu