Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün İstanbul’da “Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı” başlıklı panelde açıklamalarda bulundu. Dezenflasyon sürecinin eşiğinde olunduğunu dile getiren Şimşek, enflasyonda geçiş döneminin bu ay sona erdiğinin altını çizdi.
Enflasyonun en kötü vergileme yöntemi olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin şu anda tek önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, enflasyonun düşük tek hanelere indirilmesinin çok ciddi bir iş olarak tanımlayarak, bunun zaman, kararlılık ve sabır gerektirdiğinin altını çizdi.
TCMB Tüm Araçlarını Kullanıyor
Eylül ayında enflasyonda 40’lı rakamların görüleceğine ilişkin inancını dile getirerek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) çok iyi bir ekiple gerekeni yaptığını belirtti.
TCMB’nin bütün araçları kullandığını söyleyerek, bu kapsamda sonuç alınacağına yönelik öngörüsüne dikkat çekti.
Merkez Bankası’nın ihtiyaçları doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihtiyacın ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağını vurguladı. Bu adımın dönem dönem yapıldığını kaydetti.
Bakan Şimşek, aylık enflasyonda hedeflerle paralel bir patikaya girildiğini paylaştı. Piyasanın henüz bu noktada olmadığını söyleyerek, bunun yönetilebilir olduğuna ilişkin tahminini belirtti. Bu hedef doğrultusunda gerektiğinde ilave adımların da atılacağını aktardı.
Rezervlerle İlgili Kaygı Türkiye Gündeminden Kalkacak
Bütçe açığını 2025’te yüzde 3’ün altına çekmekte kararlı olduklarını dile getirerek, vergi muafiyet ve istisna çalışmalarının da sürdürüldüğünü bildirdi.
Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Şimşek, kayıtdışı ile mücadele için bir eylem planının açıklanmayacağını fiilen sürecin işleyeceğini belirtti.
Cari açığın 2024’te milli gelire oranla yüzde 2,5’in altına düşeceğine ilişkin öngörülerini paylaşarak, hedefin cari açığın kalıcı bir şekilde yüzde 2,5’in altına indirilmesi olduğunu iletti.
Gelecek üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık Türkiye’ye taahhüt edilmiş şu an için kaynak olduğunu söyleyerek, bu kaynağın carry trade olarak tanımlanamayacağını aktardı. Söz konusu kaynağa sıcak para denilemeyeceğinin de altını çizdi.
Merkez Bankası rezervlerinin yakın zamanda swap hariç pozitif rakamlarda olacağını vurguladı. Rezervlerle ilgili kaygıların önemli ölçüde Türkiye’nin gündem maddesi olmaktan çıkacağını kaydetti. AA