İngiltere merkezli işe alım şirketi Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert bugün istihdam piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Covid-19 pandemisinin ardından istihdam piyasasının hızlı toparladığını, 2021’inse büyük istifalar yılı olduğunu söyledi.
kolayca yatırım yapın
İstihdam piyasasının 2022’de verimli olduğunu belirten Cömert, 2023 yılının biraz daha durgun geçtiğini kaydetti.
2023’teki durgunluğun enflasyon kaynaklı olduğunu ileri sürerek, diğer bir sebebinse ABD’deki büyük teknoloji devlerinin işten çıkarmalarının yansımaları olduğunu aktardı. Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin işe alımlarda yavaşlamanın sürdüğünü de bildirdi.
Ekonomi, İstihdamı Etkiliyor
Ekonomik durumun istihdamı etkilediğine dikkat çeken Cömert, teknik olarak iki çeyrektir resesyonda olan Hollanda ve Almanya’dan Türkiye’nin de etkilendiğini dile getirdi.
Cömert, “Türkiye nispeten daha çok enflasyonla devam ediyor, bizim yaşadığımız en büyük sorun aslında maaş artış dönemlerinin şirketlere göre farklılık göstermesi ve bundan kaynaklı çalışanların iş değişikliği sırasında ne kadar maaş artışı isteyeceğini bilmemesi. En büyük sıkıntı bu.” dedi.
En Yüksek Maaş Artışı İnsan Kaynaklarında
Avrupa’da maaş artışlarının enflasyonun biraz daha altında yapıldığını ifade ederek, Türkiye’de maaş artışlarının enflasyonun üzerinde yapıldığını ve TL’nin de değer kaybetmesiyle piyasanın olumsuz etkilendiğini kaydetti.
En yüksek maaş artışlarının insan kaynakları ve yönetici asistanlığında olduğunu söyleyerek, sektörel olaraksa teknolojide ayakların biraz daha yere basmaya başladığını ileri sürdü.
Bloomberg HT’ye konuşan Cömert, kalifiye eleman bulmada en çok teknoloji sektörünün sıkıntı yaşadığına işaret ederek, oyun sektörün çok küçüldüğünü bildirdi.
Üretim ve sanayinin nispeten daha az etkilendiğini ifade ederek, turizmin açıldığını ancak bu sene enflasyon ve maliyetler sebebiyle biraz zorlandıklarının altını çizdi.
İş Yerine Olan Sadakat Azaldı
Türkiye ve 37 ülkeyi kapsayan ve üst düzey yöneticilerin katıldığı ‘Yetenek Trendleri’ araştırmasının sonuçlarına göre iş yerine olan sadakatin sarsıldığına işaret eden Cömert, şöyle konuştu;
“İş ve hayat dengesi çok önem kazanmaya başladı. Avrupa’da artık iş-hayat dengesi maaşın üzerinde, artık 1 numaralı etken iş değiştirmede. Yani iş-hayat dengesini kurabileceği ve daha esnek olan işyerleri tercih ediliyor.”
Türkiye’de yüzde 52 ile ücretin hala birinci öncelik olduğunu söyleyerek, bunun enflasyonist bir ortamda normal olduğunu vurguladı.
Avrupa’da Ücret 2’nci Planda
Avrupa’da artık ücretin 2’nci plana düştüğünü, işin artık bir amaç değil araç olduğunun altını çizdi. Şirketlerin buna çok dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, yeteneklerin kaybedilmeye başlayacağı konusunda uyardı.
“Türkiye’de iş değiştirmede hala birinci öncelik ücretler.” diyen Cömert, yurt dışında çalışma trendininse devam ettiğini paylaştı.
Cömert “Şu anki sorun şu şimdi daha üniversitedeyken gitmek istiyorlar. Yani ilk işe orada başlamak istiyorlar. Şu anki büyük tehlike bu. Türkiye’de hiç iş dünyasına girmiyor, direk yurt dışını düşünüyor ve hedefliyor. Bize de başvururken direk yurt dışı ofisini tercih ediyorlar. Bunu yeni mezunlar da, üst düzeyler de yapıyor.” dedi.
Gelecek dönemde pazarın, hemen hemen bu seneyle aynı ilerleyeceği yönünde tahminde bulundu. Firmaların geçici istihdama yönelmeye başladığını, özellikle Avrupa’da ‘freelance’ çalışma modelinin öne çıktığının bilgisini verdi.
Söz konusu modelin Türkiye’de henüz olmadığını vurgulayarak, modelin 2023’ten sonra uzun vadede daha çok görülmeye başlayacağını ileri sürdü.