
Koç Üniversitesi’nin Nisan ayı Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi, vatandaşların gelecek döneme dair enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü bir eğilim olduğunu ortaya koydu.
Ankete göre, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 66’dan yüzde 68’e yükselirken, yıl sonu enflasyon tahmini de yüzde 67’den yüzde 69’a çıktı.
Katılımcıların geçmiş 12 aya ilişkin enflasyon algısı da yükseldi. Bu döneme dair beklenti, önceki aya göre 4 puan artarak yüzde 78 seviyesine ulaştı.
Tasarruf tercihlerinde altın ve dolar öne çıktı
Anket, sadece enflasyon beklentileri ile sınırlı kalmayıp, tasarruf araçlarına yönelik eğilimleri de ortaya koydu. Katılımcıların büyük çoğunluğu birden fazla yatırım aracı seçerken, altın her iki ayda da en fazla tercih edilen seçenek oldu.
Bunun yanı sıra dövize yönelim dikkat çekti; döviz alımı planlayanların oranı yüzde 13 artış göstererek dolarizasyon eğiliminde bir sıçrama yaşandığını gösterdi. Buna rağmen, TL mevduata ilgi de yüzde 8 artarak dengeli bir tablo sundu.
Enflasyon beklentilerinin demografik dağılımı da farklılık gösteriyor. Özellikle orta yaş grubundaki bireyler daha düşük enflasyon öngörürken, en genç ve en yaşlı katılımcı gruplarında beklentilerin daha yüksek olduğu tespit edildi.
Eğitim düzeyine göre incelendiğinde ise üniversite mezunlarının beklentileri dikkat çekici bir biçimde düştü. Nisan ayında genel örneklemde 12 ay sonrasına dair beklenti yüzde 68’e çıkarken, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 62’ye geriledi. Öte yandan, lise mezunu katılımcıların beklentileri yüzde 74’e kadar yükseldi.