Bakanlık tarafından yayımlanan “Enflasyon Düzeltmesi Uygulayan Şirketlerde Esas Alınacak Finansal Tablolar Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, 2023 ve sonrasındaki hesap dönemlerinde uygulanacak enflasyon düzeltmesi için genel kurul ve yönetim organlarınca esas alınacak finansal tabloları belirlemeyi amaçlıyor.
kolayca yatırım yapın
Tebliğe göre Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun muhasebe standartlarına uygun olarak finansal tablolarını hazırlayan şirketler, kanunun 88’inci maddesine göre enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tabloları esas alacaklar.
Ancak bu kapsam dışındaki şirketler için 2023 yılı hesap dönemine ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) geçici 33’üncü maddesi ve VUK Genel Tebliği (Sıra No: 555) hükümleri uyarınca enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolar ile enflasyon düzeltmesi uygulanmamış finansal tablolar birlikte değerlendirilecek.
Tebliğin getirdiği düzenleme çerçevesinde şirketlerin sermaye artırımı veya azaltımı, birleşme, bölünme, tür değişikliği gibi işlemlerde enflasyon düzeltmesi uygulanmış finansal tablolar esas alınacak.
Ayrıca kâr dağıtımı, yedek akçe ayrılması ve diğer kar payı dağıtım işlemlerinde ise enflasyon düzeltmesi uygulanmamış finansal tabloların kullanılması gerekecek.
Tebliğe göre alınacak kararlarda, şirketlerin ve hissedarların vergi yükümlülükleri ise ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda değerlendirilecek.
Şirketin sermayesine ilişkin yapılacak değerlendirmelerde, ticaret siciline tescil edilmiş olan sermaye tutarı esas kabul edilecek.
Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumlu farkları, diğer öz sermaye kalemlerine ilişkin artılar ve bunların dışında kalan iç kaynaklar, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan zararlar da tüm zararlar ve olumsuz farklar Türk Ticaret Kanunu’nun 462. maddesi uyarınca sermayeye eklenebilecek şekilde değerlendirilecek.
Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye düzeltmesi olumsuz farklarla diğer olumsuz farklar ise genel kurul kararıyla sermaye azaltımı yoluyla veya olumlu farklar ve diğer iç kaynaklarla mahsup edilebilecek.
Tebliğ hükümleri çerçevesinde alınacak kararlarda, şirketlerin ve kâr payı alacakların vergisel yükümlülükleri ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda değerlendirilecek.