Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Enerjide Su Altı Operasyonlarının Yeni Üyesi: Mukavemet

Karadeniz'deki gaz taşıma çalışmalarında görev yapacak olan su altı inşaat gemisi Mukavemet'in Şubat'ta ilk görevine çıkacağı duyuruldu. Detaylar haberde;
Enerjide Su Altı Operasyonlarının Yeni Üyesi: Mukavemet
HABER GİRİŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin enerji filosunun son üyesi Mukavemet gemisinin Şubat ayında ilk görevine çıkacağı bildirildi. Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gazı karaya çıkartmak için çalışmaların son hızıyla devam ettiği kaydedildi.

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan enerji filosunun her geçen gün güçlendiğine işaret edilen açıklamada, bunlardan sonuncusunun da Mukavemet olduğu kaydedildi.

Mukavemet isminin, Türk Mukavemet Teşkilatı’ndan geldiği belirtildi. Su altı inşaat gemisi olarak geçen Mukavet’in, şu anda Filyos Limanı’nda demirlenmiş halde durduğu söylendi.

Mukavemet: 100 Metre Uzunluğunda ve 21 Metre Genişliğinde

Geminin daha çok su altında devam eden operasyonlara destek vereceğine dikkat çekildi. Ayrıca geminin özelliklerine de değinilen açıklamada, yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde olduğu paylaşıldı. Gemide 2’den fazla su altı robotu aynı anda çalışabiliyor.

Sakarya Gaz Sahası’ndan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne gazı taşıyacak boruların yanında devasa ekipmanların Karadeniz’in derinliklerinde görev yerini aldığı vurgulandı. Söz konusu operasyonlarda yaklaşık 10 bin kişi ve 50’den fazla geminin görev yaptığı da belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dönmez, Karadeniz gazının vatandaş ile buluşturulması için çalışmaların kesintisiz sürdüğünü aktardı.

Operasyonlar Gemilerin Üzerinden Uzaktan Yapılıyor

Türkiye’nin enerji filosuna katılan Mukavemet gemisinin teknik özellikleri hakkında da yorumlarda bulunan Dönmez, “Bu gemimizde ağır tonajlı ekipmanları deniz tabanına yerleştirmek üzere donatılmış nitelikte vinçler var. Birisi 150 diğeri 40 tonluk olmak üzere.” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, şu anda su altı robotları için su altı platformunun hazırlandığını aktardı. 2 bin 200 metre derinlikteki operasyonların, gemilerin üzerinden uzaktan yapıldığını belirtti.

Operatörlerin bir cerrah hassasiyeti ile mühendislerin söz konusu işlemleri insan eli değmeden gemi üzerinden yapabilir hale geldiğinin bilgisini verdi.

Ekipler Gece Gündüz Sahada Destan Yazıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz ve Filyos’ta Türk enerji tarihinin en önemli sayfalarının yazıldığını vurguladı.

Bilgin, “Böylesine önemli bir olaya şahitlik ettiğimiz ve içinde bulunduğumuz için çok şanslıyız.” dedi. Sürecin zor olduğunu da belirterek, büyük bir kısmın geride kaldığına işaret etti.

Bahsi geçen süreçte artık son haftalarda olunduğuna dikkat çeken Bilgin, ekiplerin sahada gece gündüz adeta destan yazdığını ileri sürdü.

Melih Han Bilgin yaptığı açıklamada, “Sözümüz var, yemin ettik. Bu işi ya başaracağız ya başaracağız.” diyerek dikkat çekti.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.