Tüm dünya tükenen fosil yakıtları ve küresel ısınmanın yarattığı iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmaya çalışıyor. Fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonları, geçen yıla kıyasla yüzde 1,1 oranında artış göstererek 36,8 milyar tona ulaştı. Bu tarihi zirve olarak kayıtlara geçti.
kolayca yatırım yapın
Türkiye’deki şirketler de başta güneş ve rüzgar olmak üzere enerji alanındaki yatırımlarına tam gaz devam ediyor. 2015 yılında 5,5 megavat olan yenilenebilir enerji kurulu gücü, şu an 22 bin megavata çıkmış durumda.
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, 2028 yılına kadar enerji ve iklim teknolojileri alanında 6 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini açıkladı. Bunlar içinde en büyük payı ise rüzgar ve güneş enerji santrallerinin oluşturduğunu dile getirdi.
Sabancılar Enerji Yatırımlarını 2 Katına Çıkaracak
Sabancı Topluluğu genelinde elektrik dağıtım şebekeleri, dağıtık üretim, verimlilik, elektrikli araç şarj istasyonlarının genişlemesi ve hidrojen olmak üzre enerji alanında yapılacak yatırımların iki misline çıkarılacağını söyledi. 2026 yılında başlayacak bir uygulama dönemi olduğunu ve bu dönemde şebekeyle ilgili konuların değişeceğini dile getirdi.
Bugüne kadar kaynakların büyük kısmının acil yatırımlara harcandığını fakat şu anda Türkiye’nin büyümesine paralel olarak, acil yatırımların yanında şebekeyi modernleştiren enerji dönüşüm bileşenlerinin de düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Enerjisa ve Zorlu Enerji’den Sektöre Dair Açıklamalar
Enerji alanındaki yatırımlarını artırmayı hedefleyen sadece Sabancılar değil. Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş. Microsoft ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesine yönelik yenilenebilir enerji üretimine ilişkin inovasyon ve sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla anlaşma imzaladı.
Söz konusu anlaşma Yapay Zeka, GenAI, Copilot, Microsoft Sustainability Manager, Dynamics Assets Management, Managed IT ve OT Security gibi ileri teknolojilerin potansiyelinden yararlanmak için işbirliğini içeriyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, bu uygulama ve teknolojiler ile sektördeki dijital dönüşümün hızlanacağı ve yeni fırsat kapılarının açılacağını söyledi.
Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak ise Türkiye’nin Çin ve Avrupa’da olduğu gibi yenilenebilir enerji depolarına ve pil sistemlerine yatırım yapması halinde dünya standartlarında başarı elde edebileceğini ifade etti.
Cari açığı azaltmak için mutlaka yenilenebilir enerji alanında yürümemiz gerektiğini ve enerji depolarının yapılması gerektiğini ifade etti. Enerji alanında bağımsızlığımızı elde etmek için mutlaka teşvik verilmesi gerektiğini söyleyen Ak, “Bu değişim üç sacayağından oluşuyor. Bunlardan ilki yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlanması gerekiyor. Hedeflere ulaşmak istiyorsak son 10 yılda yaptığımız yatırımın önümüzdeki yıl 1,5 katını yapmamız gerekiyor” dedi.
Enerji Hisseleri Geleceğin Yıldızları Arasında Gösteriliyor
Hem bizde hem tüm dünyada enerji alanında yapılan yatırımlar, bu sektörde yer alıp borsada işlem gören şirketlerin de ön plana çıkmasını sağladı. Yatırımcılar enerji sektöründe yer alan şirket hisselerinden en çok hangisinin kazandırdığını veya kazandıracağını merak ediyor.
XELKT endeksine dahil başlıca şirketlerin güncel durumuna bakıldığında Zorlu Enerji (ZOREN) yüzde 0,39 ekside 5,06 liradan işlem görüyor. Hisseler son bir yılda yüzde 11 yükseldi.
Yıllık bazda yüzde 30 değer kaybeden Aksa Enerji (AKSEN), saat 10.25 itibarıyla yüzde 0,12 artışla 34,24 lirada seyrediyor.
Enerjisa (ENJSA) yüzde 0,17 ekside 47,78’den işlem görürken, yıllık artış oranı yüzde 78 oldu. Biotrend Enerji (BIOEN) yüzde 0,79 düşüşle 20,1 liradan, Smart Güneş (SMRTG) yüzde 0,24 artışla 61,95’ten, Alfa Solar Enerji (ALFAS) yüzde 0,55 ekside 99,1’den, CW Enerji (CWENE) yüzde 2 azalışla 306’dan ve Enerya Enerji (ENERY) yüzde 0,87 artışla 151,4 liradan işlem görüyor.