Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Enerji Verimliliğini Artırmak için 3,5 Milyar Dolarlık Yatırım

Bakan Dönmez, kojenerasyon sisteminin doğal gazda kullanılması ile yıllık 1 milyar dolarlık tasarruf potansiyelinin olduğuna işaret etti. İşte detaylar;
Enerji Verimliliğini Artırmak için 3,5 Milyar Dolarlık Yatırım
HABER GİRİŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı 2. Avrasya Kojenerasyon Konferansı’nda açıklamalarda bulundu. Ukrayna-Rusya çatışmasını işaret ederek, doğal gaz fiyatlarının neredeyse 20 kat, kömür fiyatlarının ise 8-10 kat arttığını kaydetti.

Dönmez, enerjiyi daha verimli kullanmak için elektrik ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesini sağlayan teknoloji olan Kojenerasyon sistemlerine değindi. Doğal gaz tarafında kullanılmasında, yıllık 1 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli olduğunu iletti.

Bu sistem için toplamda 3,5 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını duyurdu. Böylece 3,5 yılda kendini amorti eden, sonrasında da kar eden bir sistemin olacağı eklendi.

Öncesinde Anlaşma Yapılmamış Doğal Gaz Kaynakları ile Görüşülüyor

İçinde bulunduğumuz dönemde enerji güvenliğinin önemine dikkat çeken Dönmez, doğal gaz arz güvenliğini teminat altına almak için sözleşmelerin bittiği ülkelerle kontratların yenilediğini bildirdi.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmalarının da tamamlandığını paylaşan Dönmez, yeni LNG kaynakları temin etmek içinse kaynak ülkelerle yeni görüşmelerin yapıldığını söyledi.

GCM Yatırım Banner

Enerji Verimliliği Eylem Planı’na değinen Dönmez şöyle konuştu:

“Bölgesel ısıtma dahil olmak üzere bina ve hizmet sektöründe 3, sanayi ve teknoloji sektöründe 1, enerji sektöründe 1 ve tarım sektöründe 2 olmak üzere toplamda 7 farklı maddede kojenerasyon sistemlerini ele aldık. Kojenerasyon sistemlerini neredeyse bütün sektörlerimize yaygınlaştırmak için çeşitli eylemler belirledik. Bunu da 2024-2030 yılları arasındaki hedeflerimiz arasına koyduk.”

3 Milyon Megavat Saatlik Birincil Enerji Tasarrufu

Teknolojisine bağlı verim değerini, elektrik/ısı oranı değerini ve en az yüzde 10’luk tasarruf değerini sağlayan tesislere Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi’nin düzenlendiği paylaşıldı. Verim belgesi alan tesislerin devreye alınması ile yıllık 3 milyon megavat saatlik birincil enerji tasarrufu elde edilecek.

Bugüne kadar toplam 210 tesisin verim belgesi almaya hak kazandığı ve belgelerin düzenlendiği tesislerin toplam elektrik gücünün 620 megavata, ısıl güçlerin ise 582 ısısal megavata ulaştığı iletildi.

Türkiye’deki kurulu olan gücün yüzde 65,4’ünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklı olduğu ve YEKA yarışmaları ile bugüne kadar 5 bin 850 megavatlık bir kurulu gücün sisteme eklediği bildirildi. Yıl sonuna kadar 7 bin 50 megavata ulaşacak.

Yenilenebilir enerji, petrol ve doğal gaz sektörlerinde yüzde 50’yi aşan yerlileştirme oranına ulaşıldığının bilgisi verildi.

Kojenerasyon ve trijenerasyon alanında yerel insan kaynağı ve teknik alt yapının güçlendirilmesinde ileriki dönem için sektörden gelen talep ve öneriler doğrultusunda yatırımların yapılacağı duyuruldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.