Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Enerji Fiyatları Gıda Üretimi için En Büyük Endişe Kaynağı

FAO başekonomisti, küresel gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesini beklerken, buna sebep olan unsurlara değindi.
Enerji Fiyatları Gıda Üretimi için En Büyük Endişe Kaynağı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başekonomisti Maximo Torero, gıda enflasyonu hakkında açıklamada bulundu. Özellikle düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerde yüksek gıda fiyatlarının tüketicilerin üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu söyledi.

Küresel gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesini bekleyen Torero, Ukrayna’daki savaşın gıda piyasaları üzerinde hem doğrudan hem dolaylı etkileri olduğuna dikkat çekti.

Savaşın; buğday, mısır ve ayçiçek yağı arzının azalmasına, doğal gaz, ham petrol, gübre fiyatlarının ve nakliye maliyetlerinin artmasına sebep olduğunu ifade etti. FAO’nun, fiyat artışlarından en çok etkilenen ülkelerin maliyetlerle başa çıkmasına yardımcı olmak için bir Gıda İthalatı Finansman İmkanı (FIFF) oluşturulmasını önerdiğini açıkladı.

Temel olarak gıda fiyatlarındaki artışın ana sebeplerini; Ukrayna’daki savaş ve uygulanan yaptırımlar, yüksek gübre ve enerji fiyatları, olumsuz hava koşulları ve COVID-19 kaynaklı tedarik zinciri aksaklıklarının güçlü küresel talebe yetişememesi olarak saydı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi 2020’nin Ortalarından Bu Yana Yükselişte

FAO Gıda Fiyat Endeksi 2020’nin Ortalarından Bu Yana Yükselişte
Kaynak: FAO

Geçtiğimiz günlerde açıklanan son rapora göre FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında 157,4 puana ulaştı. Endeksin savaşın etkisiyle tüm zamanların en yükseğine çıktığını söyleyen Torero, tüm temel gıda maddelerinde fiyatların arttığını belirtti.

Rusya ve Ukrayna’nın buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştirdiğini ifade ederek, artan gübre ve nakliye maliyetlerinin üretici kar marjları üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu söyledi.

Yükselen dünya gıda fiyatlarının, gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon üzerinde büyük bir etkisi olması beklendiğini aktaran isim; “Yüksek gelirli ekonomilerde enflasyonun büyük bir kısmını enerji ve diğer faktörler yönlendirmektedir. Tahıllar, et ve süt ürünlerinde sıkıntıların devam etmesi muhtemel ve bu durum küresel gıda fiyatları üzerinde birkaç ay daha baskı oluşturabilir.” şeklinde açıklama yaptı.

Artan enerji fiyatlarının küresel gıda üretimi için en büyük endişe kaynağı olduğunu, yüksek gübre fiyatlarının üretim maliyetlerini artırdığını, bunun da kullanımın azalmasına ve üretimde verimin düşmesine yol açtığını sözlerine ekledi.

Bir ülkenin yerli üretiminde düşüş olmasının ithalat talebine yol açtığını, enerji fiyatları yükseldikçe  gıda enflasyonunun da artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.