Endonezya hükümeti, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,32’lik küçülme yaşayan ekonomi için görünümünü düşürdü.
2020 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) görünümünü revize eden hükümet, darbeyi hafifletmek için harcamaları artırmaya çalışmasına rağmen koronavirüs salgınının etkisinden daha keskin bir daralma beklediğini açıkladı.
Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati online basın açıklamasında, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinin 2020’de yıllık bazda yüzde 1,7 ila yüzde 0,6 arasında küçüleceğini belirtti. Önceki tahmin ise yüzde 1,1 daralma ila yüzde 0,2 büyüme aralığındaydı.
Reuters’ın paylaştığı bilgilere göre Sri Mulyani Indrawati, tahminin yeni bir üçüncü çeyrek GSYİH görünümünü dikkate aldığını dile getirdi.Buna göre üçüncü çeyrekte yüzde 2,9 ila yüzde 1 aralığında daralma bekleniyordu. Önceki beklenti ise yüzde 2,1’lik daralma ila düz büyüme aralığındaydı. Maliye Bakanı ayrıca Ekim-Aralık aylarında potansiyel negatif büyüme olduğunu da sözlerine ekledi. Bununla birlikte Ağustos verilerine göre bazı sektörlerdeki toparlanmayı düzleşme olarak tanımlayan Maliye Bakanı şöyle konuştu:
“Üçüncü çeyrekte iyileşmeye ve ekonominin toparlandığını görmemize rağmen hala çok erkendi, kırılgandı ve korunması gerekiyor.”Bakan, şu anda Cakarta’da yeniden başlatılan yarı kilitlemenin ekonomiyi çok fazla bozmayacağını umduğunu söyleyerek hükümetin ekonomiyi desteklemek amacıyla harcamaları hızlandırmak için “her şeyi” yapacağını taahhüt etti.
Bank Mandiri ekonomisti Andry Asmoro, yeni tahminin 2020 yılı görünümünde %2,2’lik bir daralmaya daha yakın olduğunu belirterek bunun düzleşen bir iyileşme ve artan COVID vakaları nedeniyle işlemlerde düşüş temeline dayandığını aktardı.
Endonezya’da koronavirüs vakaları Pazartesi günü 4.176 artarken rakam ülkenin toplam vakasını 248.852’ye çıkaran yeni bir rekor günlük artışı temsil etti. Hükümet, 2020 bütçesinin %56’sını Ocak-Ağustos aylarında harcarken bu geçen yıla göre %10,6 artışı göstermiş, devlet gelirleri baskı altındaki kurumlar vergisi ödemeleriyle %13,1 düşmüştü.
Ağustos ayı itibarıyla mali açık GSYİH’nin %3,05’i kadardı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada tam yıl açık görünümünün, önceden beklenen %6,34’ten daha geniş olabileceği belirtilmişti.