Gelişmekte olan para birimlerinden Endonezya rupisi, geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell’ın kademeli faiz artırımı sonrası güç kaybeden dolar ile yükselişe geçmişti. Ancak bugün dolar karşısında 14.777 seviyesine gerileyen Endonezya rupisinin, 1998’den bu yana en zayıf seviyesine gerilediği ve yılın başından bu yana % 8.93’lük düşüş yaşadığı görüldü.
Öyle ki analistler Endonezya rupisini, mevcut cari işlem açığı ve Türk lirası krizinin yol açtığı gelişmekte olan pazarlardaki kargaşa yüzünden bu yıl bölgedeki en kötü performans gösteren para birimleri arasında gösterdi.
Endonezya rupisi, bugün son 20 yıldan daha fazla bir sürede dolara karşı en zayıf seviyesine gerildi ve ülkenin merkez bankasını harekete geçirdi.Reuters’ın haberinde, Endonezya Merkez Bankası’nın döviz ve tahvil piyasalarına müdahale edeceği yazıldı. Çünkü Endonezya rupisi, Pazartesi günü dolar karşısında 14.777 oldu ve bu durum para biriminin 1998’den bu yana en düşük seviyesine ulaştığı, yılın başından bu yana da % 8.93’lük bir düşüş yaşadığını gösterdi.
Analistler de mevcut cari işlem açığı ve Türk lirası krizinin gelişmekte olan pazarlarda yarattığı karmaşaya atıfta bulunarak Endonezya rupisini en kötü performanslar arasında olduğunu belirtti.Mizuho Bank’ın ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan CNBC’ye gönderdiği mailde; gelişmekte olan piyasalar üzerinde risklerin artması ve petrolün İran yaptırımlarıyla yüksekliğini koruması durumunda, değerin 15.000 seviyesini kırmasının açık ve mevcut bir tehlike olduğunu dile getirdi.
Sonuçta Moody’s’e göre Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan ülkenin yabancı para cinsinden olan hükümet borcu % 41 seviyesinde ve Endonezya rupisi daha çok değer kaybederse ödenmesi gereken borçlar çok daha yüksek fiyatlara ulaşacak.
Öte yandan; Varathan petrol fiyatlarının yükselmesinin, ülkenin ithalat faturasındaki artışa katkıda bulunacağını ifade etti.Fakat DBS ekonomisti, müdahale girişimin etkili olmayabileceğini vurgulayarak; “yetkililer son zamanlardaki volatilite sırasında döviz ve tahvil piyasalarını aktif olarak desteklediler, bölgesel para birimlerinde daha geniş bir kaymanın ortasında müdahale düşüşü yumuşatmak için bir deneme olabilir fakat yönü tersine çevirmek çok zorlu olacaktır” dedi.
Deutsche Bank Wealt Management’ın Asya Pasifik yetkilisi de yakın tarihli bir raporda, Endonezya’nın cari işlem açığının bir fonlama krizine eğilimli olduğunu söylemiş, açığın Temmuz ayında 2 milyar dolara yükseldiğini belirterek bunun 2013’ten bu yana en büyük aylık açık olduğunu vurgulamıştı.