Endonezya Maliye Bakanı, bugünkü açıklamasında hükümetin virüse yönelik artan mali harcamalarına atıfta bulunarak 2020 bütçe açığının daha da artmasının beklendiğini söyledi.
Sri Mulyani Indrawati, 2020 bütçe açığının GSYİH’nin yüzde 6,34’üne yükselmesini beklediğini belirtti. Önceki tahmin ise halihazırda 10 yıldan uzun sürenin en büyüğü olan yüzde 6,27’lik açık yönündeydi.
Daha önce 641,17 trilyon rupiye işaret eden Indrawati, 2020’de Ulusal Ekonomik İyileştirme Programı için toplam harcamanın 677,2 trilyon rupiye yükselmesinin beklendiğini dile getirdi.
Reuters’ın haberine göre Endonezya Maliye Bakanı, değişikliklerin 2020 bütçesinin büyüklüğünü 2,738.4 trilyon rupiye yükselteceğini bildirdi.“Açıkladığımız teşvik ile ekonomik büyümeyi %0’ın üzerinde, yani %1 veya %2,3’e yakın tutabileceğimizi umuyoruz” diyen Indrawati; hükümetin 2020 GSYİH tahminini yüzde eksi 0,4 ila artı 2,3 aralığında sürdürdüğünü ekledi. Ekonomi 2019’da yüzde 5,02 seviyesinde büyümüştü.
Indrawati, harcamadaki artışın küçük şirketlerin faiz ödemeleri için sübvansiyonlar gibi bazı refah programlarının bir uzantısını ve mevcut tedbirler için daha büyük bütçe tahsislerini temsil ettiğini savundu.Bununla birlikte Endonezya Maliye Bakanı, yeni bir önlem duyurusu yapmadı.
Dünyanın geri kalanı gibi küresel salgınla mücadele eden Endonezya’daki tabloya bakıldığında ise ülkede şimdiye dek 28 binin üzerinde vaka ve 1698 ölüm kaydedildiği görülüyor.Öte yandan Endonezya ekonomisi ilk çeyrekte 2001’den bu yana en yavaş büyümesini kaydederken uzmanlar daha kötüsünü yaklaştığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Ocak-Mart döneminde son 19 yılın en düşük büyümesini kaydeden Endonezya, yüzde 2,9’luk artış bildirmişti. Geçen yılın aynı döneminde büyüme yüzde 5,07 olurken önceki çeyrekte büyüme oranı yüzde 4,97 olmuştu.
Dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesi olan Endonezya için yorum yapan Bank of America ekonomisti, Endonezya’nın ikinci çeyrek itibarıyla Asya finansal krizinden bu yana ilk teknik resesyonuna girebileceğini öngörmüştü. Birinci çeyrek verilerinin mevsimsellikten arındırıldığında büyük olasılıkla daralma göstereceğini ve Nisan-Haziran aylarında çeyreklik bazda yüzde 5’lik düşüş olacağını eklemişti.