Borsa İstanbul küresel panik satışlarının etkisinden henüz kurtulamadı. 10 bin puan seviyesinin üstünde tutunmaya çalışan BIST 100 endeksi, piyasalardaki belirsizlik bir yöne işaret etmeye başlayana kadar devam edeceğe benziyor.
Gedik Yatırım ise sessiz bir günde strateji bülteni yayımladı ve beklentilerini açıkladı. Borsanın ekonomi politikalarının meyvelerini vermesini ve faiz indirimlerini beklediğini ifade etti. Kurum hükümetin ortodoks politikalara geçmesi ve faiz artırımı sonrasında hisselerde temkinli duruşa geçtiklerini hatırlattı.
Hisselerde geçtikleri temkinli duruşun nedenlerini analistler şu şekilde sıraladı:
- Mevduat başta olmak üzere diğer para piyasalarındaki getirilerin reel olarak artış eğilimine girmesi ve borsa için bir rekabet unsuru yaratması,
- Son 2 senedir düşük baz ve enflasyon etkisiyle güçlü artan şirket kârlarının doyum noktasına gelmesi ve reel düşüş eğilimine girmesi,
- Global ekonominin yavaşlaması ve bunun ihracat için yarattığı güçlük,
- Tüm bunlar bir araya geldiğinde hisse senetlerinin getiri risk oranının yeterli olmaması.
Tüm bu faktörlere bağlı olarak borsada son 3 aydır hisse senetlerinin momentum kaybettiğini, lira bazında yatay seyrettiğini ve aylık yüzde 5’in üzerinde getiri sağlayan mevduat faizlerine karşı ciddi bir düşük performansa işaret ettiğini belirtti.
Buna karşın 2024 yılının son çeyreğinde beklenen faiz indirim süreciyle birlikte borsada satışların uzun soluklu olmayacağını ifade ettiler. Bu bağlamda BIST 100 için hedeflerini yüzde 32 yükselme potansiyeli ile 13 bin 86 puana yükselttiklerini açıkladılar.
Bankacılık sektörü için yükselme beklentisini ise yüzde 37,1 olarak ifade eden aracı kurum, sanayi sektörlerinde yüzde 30,3 ve holdinglerde yüzde 30,8 yükseliş beklentisine sahip.
Banka Hedef Fiyatları Değişti
Gedik Yatırım yayımladığı strateji raporunda, birçok borsa şirketinin hedef fiyatında güncellemeye gitti. Bankalar özelinde incelediğimiz zaman hedef fiyatlar ve önerilerin eskiden gözden geçiriliyor şeklinde etiketlendiği görülüyor.
Yeni belirlenen hedef fiyatlar ve tavsiyeler ise şu şekilde:
- Akbank (AKBNK) hedef fiyat 80,40 TL – tavsiye Endeks Üstü Getiri – yüzde 41 potansiyel getiri
- Garanti BBVA (GARAN) hedef fiyat 156 TL – tavsiye Endeks Üstü Getiri – yüzde 30 potansiyel getiri
- İş Bankası (ISCTR) hedef fiyat 19,46 TL – tavsiye Endeks Üstü Getiri – yüzde 40 potansiyel getiri
- TSKB (TSKB) hedef fiyat 15,62 TL – tavsiye Endekse Paralel Getiri – yüzde 39 potansiyel getiri
- Vakıfbank (VAKBN) hedef fiyat 26,52 TL – tavsiye Endekse Paralel Getiri – yüzde 41 potansiyel getiri
- Yapı Kredi Bankası (YKBNK) hedef fiyat 41 TL – tavsiye Endeks Üstü Getiri – yüzde 39 potansiyel getiri
Aracı kurum model portföyünde de değişiklik yaparak ISCTR hisselerini portföyden çıkarttıklarını açıklamıştı.