Dünyada ekonomi düzeyi bölgelere ve ülkelere göre farklılık gösterir. Buna bağlı olarak da insanların gelir düzeyi yaşadığı ülkeye göre değişir. Gelir düzenin artması demek yüksek yaşam standartlarının yanında, alım gücünün artması anlamına geliyor. Alım gücü gelir düzeyi ile doğrudan ilişkilidir. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin en gözde şehirleri bu özelliğe sahip.
Dünya genelinde ülkelerin nüfusları da gelir düzeyleri gibi farklılık gösteriyor. Özellikle iş olanaklarının fazla olduğu sanayi şehirleri ve bürokrasinin kalbi olan güzide bölgeler yoğun nüfus yapılarıyla bilinir. Nüfus sayısı da gelir düzeyine benzer olarak, ürün üzerindeki birim alış fiyatını arttırır. Listemizde bulunan şehirlerin hepsi yaşam standartları yüksek ve buna bağlı olarak da pahalı yaşam yapılarıyla karşımıza çıkıyor. Dilerseniz bu şehirler hangileri birlikte göz atalım.
İşte karşınızda yurtdışına çıkmayı düşünenler için en pahalı 15 şehir:
15 Kinshasa – Demokratik Kongo Cumhuriyeti
8 milyon nüfusa sahip olan başkent bu ülkenin düzeyine göre gelişmiş yapısıyla dikkat çekiyor. Şehirde, 2 yatak odalı daire dışarıdan gelenlere ortalama 2.500 dolara mal olmaktadır.
14 Kudüs – İsrail
Kudüs nispeten yüksek standartlarına yaşama sahip olsa da, hala daha fazla turisti ve ziyaretçiyi kendine çekmek için çeşitli girişimlerden yoksun bir şehirdir.
13 Stockholm – İsveç
İsveç’in başkenti ve en kalabalık şehri olan Stockholm, Ericsson ve Electrolux gibi çok sayıda uluslararası şirketin merkezidir. Ekonomik durgunluk sırasında hafif bir çöküş yaşasa da İsveç kronu sayesinde bu listede olamaya hak kazanmıştır.
12 Tel Aviv – İsrail
Tel Aviv, çok sayıda yüksek düzeydeki teknoloji şirketine ev sahipliği yapar. İsrail’in en pahalı kenti olan Tel Aviv’de yaşamak biraz pahalı olabilir. 3 odalı bir daire ortalama 1.500 dolardan başlıyor.
11 Abidjan – Fildişi Sahili
Abidjan ülke’nin önemli liman kentidir. Siyasi huzursuzluk yaşam standardını düşürse de yabancı yatırım ekonomiyi muhafaza ediyor.
10 Paris – Fransa
Fransa’nın gözbebeği Paris, birincil iş ve kültür merkezi olarak birçok uluslararası şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Buradan 2 odalı bir daire kiralamak size ortalama 2.100 dolara mal olacaktır.
9 Moskova – Rusya
Kimyasal ve enerji endüstrileri Rusya’nın başkentinde zenginlik oluşturmayı başardı. Burada kalmak gerçekten ucuz değildir. Ortalama 2 odalı daire için ayda yaklaşık 3.300 dolar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
8 Libreville – Gabon
Ülkede ithal edilen çoğu malın Gabon uçakları ile gelmesi gerektiğinden, fiyatlar Batılıların tanıdık olduğu ürünler için oldukça yüksek olabiliyor.
7 Cenevre – İsviçre
Cenevre’deki gıda fiyatları, dünyadaki birçok ülke ve Avrupa’nın yaşamından % 50 daha pahalıdır. Ayrıca elektronik aletler de hemen hemen her yerden daha pahalıdır.
6 Yokohama – Japonya
Tokyo’ya neredeyse bir saat uzaklıkta olan biyo teknoloji merkezi Yokohama, dünyanın en pahalı yerlerinden biri olması ile ünlenmiştir.
5 Stavanger – Norveç
Norveç’in petrol başkenti olarak bilinen Stavanger’de bir kutu soda bile yaklaşık 3 dolar fiyat etiketi ile karşımıza çıkıyor. Stavanger, Avrupa ortalamasına göre yüzde 50 daha yüksek gıda fiyatlarına sahiptir.
4 Nagoya – Japonya
Japonya’da üretilen otomobillerin yaklaşık yüzde 45’inden sorumlu olan Nagoya şehri de yüksek yaşam standartlarıyla bilinen bir üretim merkezidir.
3 Luanda – Angola
Angola para birimini yeniden değerlendikten sonra listemizde 3. sıraya kadar çıktı. Yurtdışından gelenler burada 2 odalı bir daire için ayda 3.500 dolar üzerinde ödemek için hazır olmalıdır.
2 Oslo – Norveç
Kron’un değeri arttıktan sonra Oslo, yatırımcılar için güvenli bir liman olarak ünlendi. Yaşam standartları oldukça yüksek olan şehirde, standart alışveriş ürünleri yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor.
1 Tokyo – Japonya
Tokyo’da iki odalı bir daire kiralamak istiyorsanız ayda en az 5.000 doları gözden çıkarmanız gerekebilir. Buda Tokyo’nun birçok ülkeden oldukça pahalı bir yaşam standartlarına sahip olduğunu gösterir.
Listemizde bulunan şehirlerin hepsi bulundukları ülkelerin en gözde bölgelerinde yer alıyor. İnsanlar tarafından sıklıkla tercih edilmelerinin bir çok nedeni var elbette. Siz yurdışına çıkacak olsanız nereye girmek isterdiniz?
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.